Hlavní obsah

Jednička draftu NBA Bennett bude hrát s Veselým ve Fenerbahce

Istanbul

Český basketbalista Jan Veselý bude ve Fenerbahce Istanbul hrát společně s jedničkou draftu do NBA z roku 2013 Anthonym Bennettem. Bývalý velký talent se po třech a půl letech marné snahy prosadit se v NBA rozhodl zkusit štěstí v Evropě a upsal se tureckému celku na rok a půl.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Český basketbalista Jan Veselý smečuje - ilustrační foto.

Článek

Třiadvacetiletý Kanaďan býval přirovnáván k legendě NBA Larrymu Johnsonovi a před čtyřmi lety ho Cleveland vybral jako jedničku draftu. Jenže svůj potenciál nikdy nevyužil.

V první sezóně odehrál jen 52 utkání s průměrem 4,2 bodu. Následně byl vyměněn do Minnesoty, kde se mu nevedlo o moc lépe, a v minulém ročníku v Torontu dokonce nastoupil jen k 19 zápasům s průměrem 4 minut a 1,5 bodu. Tuto sezonu začal v Brooklynu Nets, ale po 23 zápasech s průměrem 5 bodů mu klub 9. ledna ukončil smlouvu a udělal z něj volného hráče.

Bennett se rozhodl nastartovat kariéru v Evropě a zvolil si Fenerbahce, kde hrají jiní bývalí hráči NBA Ekpe Udoh, Gigi Datome, Pero Antič a Veselý. Právě s nimi se bude dělit o čas na hřišti.

Za evropské kluby dosud hrálo jen málo jedniček draftu NBA. Naposledy to byl v roce 2010 Allen Iverson, který se Besiktasi Istanbul upsal až na závěr kariéry. Předtím to byli Kent Benson, Mychal Thompson, Ralph Sampson a Joe Barry Carroll, který jako jediný šel do Evropy v nejlepších letech a v Miláně se nastartoval ke kariéře, která mu vynesla i nominaci do Utkání hvězd NBA. Michael Olowokandi zase hrál v Evropě hned svou první profesionální sezonu kvůli výluce v NBA.

V tomto ročníku se však v Eurolize představí hned dvě jedničky. Vedle Bennetta také Ital Andrea Bargnani, jednička z roku 2006, který se po 10 letech v NBA rozhodl vrátit do Evropy a obléká dres Vitorie.

Reklama