Hlavní obsah

Klapalová s Petrovou chtějí druhý titul

O nadcházejícím víkendu (11. - 14. srpna) se na brněnské přehradě v areálu Sokolské koupaliště koná Mistrovství České republiky v plážovém volejbale žen. Letos poprvé se ho poprvé zúčastní 24 párů, když kromě tradiční šestnáctky dostalo šanci startovat ještě osm dvojic, které se umístily v regionálních přeborech.

Foto: Jiří Reichel

Tereza Petrová s Markétou Klepalovou.

Článek

Zvýšený počet dvojic donutil poprvé pořadatele zvýšit počet hracích dnů. První souboje tak nejlepší domácí ženské páry svedou na Sokoláku už v pátek 11.srpna. Největšími favoritkami jsou pravděpodobně Tereza Petrová s Hanou Klapalovou, které vyhrály loňský titul a v letošním roce se zúčastnily všech turnajů světové série.

Před několika dny se vrátily z rakouského Klagenfurtu, kde zahrály dosavadní nejlepší výsledek a skončily na 9.místě. "Navíc se hraje na kurtech, kde trénujeme, takže budeme hrát ve známých podmínkách a přijdou také přátelé a rodina, takže máme o motivaci postaráno," říká Tereza Petrová.

Hned se však vrací k turnaji v Klagenfurtu. "Sice celý turnaj propršel, ale tím, že jsme zahrály tak dobře, připadalo nám to tam nádherné," smějí se obě hráčky. Neuvěřitelný je pro ně také bodový zisk. "Za tento turnaj jsme získaly 320 bodů, ale za všechny předcházející, kdy jsme se plácali v kvalifikaci jsme dohromady dostaly kolem pěti set," říkají. Někomu může připadat deváté místo jako nedostatečné, ale na světovém okruhu se pohybují dvojice, z nichž mnohé jsou zároveň reprezentačními.

Prize-money investují zpět do nákladů

"Například Brazílie má sedm skvělých párů, které jsou schopny vyhrát každý turnaj. Kvalita hráček se nedá srovnat. Když v turnaji u nás uděláme jednu, dvě chyby, tak víme, že to ještě můžeme otočit, ale na světovém okruhu uděláme jednu chybu a kvůli ní můžeme ten zápas prohrát," hodnotí kvalitu zápasů Tereza Petrová.

Tím, že získaly v Klagenfurtu 320 bodů se výrazně přiblížily potřebnému počtu bodů, který jim zajistí nasazování do hlavní části turnaje. "Kvalifikace se hraje většinou K.O. systémem. Prohrajete první zápas a jedete domů, ne jak u nás na dvě porážky. Takže i to je pro nás změna a je to náročné hlavně na psychiku," vysvětlují sympatické hráčky. Kromě zmiňovaného rakouského turnaje se jim dařilo také na turnaji nižší kategorie - Challengeru na Kypru.

"Tam se nám podařilo vyhrát. Začínáme se zlepšovat, což nám přináší body do celkového pořadí a také nějaké peníze na prize-money. Ty ale investujeme do nákladů na cesty na další turnaje," říká Hana Klapalová. Po domácím mistrovství pokračuje světová série v Polsku, Portugalsku, Mexiku, Thajsku a Brazílii.

"Chtěli bychom objet co nejvíce turnajů, ale je to otázka peněz. Tyhle poslední turnaje jsou nejdražší právě kvůli letenkám do exotických destinací, ale může se nám tam podařit zahrát dobré výsledky, protože některé špičkové páry na tyto turnaje nepojedou. Páry na okruhu získané body obhajují v následující sezóně. Je to přesně rok. No a tím, že jsme loni nehrály, tak můžeme získat hodně bodů," vysvětluje Klapalová. Prozatím se jim nejvíce líbilo na turnaji v kanadském Montrealu.

"Byli jsme tam v době mistrovství světa ve fotbale, když hrála Itálie s Francií a jak jsme procházeli italskou čtvrtí, tak jsme nechápali, kolik tam bylo fanoušků. Doprava se zastavila, lidi stáli na ulicích a fandili, bylo to skvělé," vzpomínají na vzdálenou Kanadu. Jinak organizace turnajů je všude na skvělé úrovni. Jen záleží na přístupu místních lidí. "Někde jsou příjemní, jinde ne. To je případ Ruska., kde sice všechno klapalo, ale ten pocit z organizátorů jsme neměly moc příjemný," dodávají.

Jejich nejbližším cílem je ale obhájit republikový titul. "Jsou tu asi čtyři vyrovnané páry, ale o vítězství se popereme," dodávají bojovně Hana Klapalová s Terezou Petrovou. Turnaj začíná v pátek v areálu Sokolského koupaliště na brněnské přehradě. Vstup je - jako na každou beachvolejbalovou akci - volný.

Reklama