Hlavní obsah

S českou vlaječkou na rameni basketbalistky cítily, že s nimi hala žije

BRNO

Pouze slova chvály měly české basketbalistky pro publikum zaplněné haly v brněnské čtvrti Královo Pole. Při premiéře na šampionátu je bouřlivě povzbuzovaly přes tři tisícovky diváků a družstvo se vítězstvím nad Argentinou přiblížilo cíli v podobě pozice mezi triem postupujících ze základní skupiny, v níž ještě nastoupí proti Ruskám a Japonkám.

Foto: Igor Zehl, ČTK

Trenér Lubor Blažek (druhý zprava) udílí pokyny svým svěřenkyním.

Článek

„Bylo hrozně fajn cítit, že s námi hala žije. Ozývala se při každém zisku míče, po každé dobré střele,“ tvrdila Kateřina Elhotová, která si před tolika fanoušky zahrála doma vůbec poprvé v životě. „Byli skvělí, určitě nám pomohli,“ chválila diváky. „Domácí kulisa byla opravdu super a v nejtěžších chvílích zápasu nás ohromně hecovala,“ mínila Eva Vítečková.

Všechny české hráčky šly do utkání s nalepenou vlaječkou na rameni. „Tenhle rituál zafungoval,“ usmála se Vítečková, která byla se šestnácti body nejlepší střelkyní. Jen o tři body méně si připsala Jana Veselá. Novopečená vítězka WNBA v dresu Seattlu přidala i čtrnáct doskoků a připsala si ceněný double-double. „Pro pohodu v týmu je výhra na úvod hodně důležitá. Argentinky nás sice potrápily celoplošným presinkem, ale klíčové bylo, abychom se srovnaly s jejich agresivní hrou a na rovinu říkám, že jsem si nepřipouštěla, že bychom ten zápas mohly ztratit,“ říkala česká basketbalistka.

Výkon české reprezentace byl v premiéře tak trochu ve vlnách, ale z Veselé doslova sálalo sebevědomí. Nejen, že se trefovala do koše, v obraně zase svým nasazením nutila soupeřky ke ztrátám a vedle doskoků si připsala i úspěšné bloky. „Cítila jsem zodpovědnost. Ze začátku jsem se do toho nehrnula, pak jsem se ale nebála to vzít na sebe,“ tvrdila Veselá.

„Je dobře, že nás nepotkal nějaký nervózní konec, a zvládly jsme to docela v pohodě,“ připustila Vítečková. „Všichni jsme věděli, že se vstup do turnaje doma musí podařit a trochu ta nutnost vítězství na některé holky možná dolehla, své sehrála i řadou z nich ještě nepoznaná atmosféra, ale nejdůležitější je výhra a tu máme, takže se všem může trochu ulevit. Přes jisté potíže s tvrdostí Argentinek nemám z utkání špatný pocit,“ uzavřel trenér Lubor Blažek.

Reklama

Související témata: