Hlavní obsah

Horáková: Proti Ruskám to byla v útoku někdy bezmoc

BRNO

Hrála takřka životní zápas. Dřela v obraně, hýřila energií v útoku, když drze najížděla pod koš. Doslova držela české basketbalistky nad vodou, přesto se Hana Horáková doma na světovém šampionátu v Brně vytouženého skalpu Ruska nedočkala.

Foto: Petr Horník, Právo

Česká basketbalistka Hana Horáková

Článek

Mrzí vás hodně, že váš skvělý individuální výkon nebyl odměněn výhrou družstva?

Nějak moc neberu, že mně osobně se utkání povedlo. Vlastní výkon nikdy moc neřeším, spíš mi přijde líto, jak moc jsme se nadřely a není z toho žádný užitek.

Vypadáte hodně unaveně...

Utkání mě stálo opravdu hodně sil. Dávala jsem do něj úplně vše, co ve mně bylo. Strašně jsme se nadřely na každý koš, neměly jsme žádné jednoduché akce.

V čem byly Rusky lepší?

Utkání hodně ovlivnil první půlka. Působily jsme strašně svázaně. Rusky nastoupily s chladnou hlavou, něco jim tam spadlo zdálky, zatímco nám vůbec nic a najednou jsme byly mínus jedenáct. Obrana sice fungovala docela dobře, jenže v útoku jsme se trápily. Někdy to byla až bezmoc.

V závěru jste ale mohutně dotahovaly skóre a 25 vteřin před koncem jste po úmyslném faulu na vás házela dva trestné hody a ještě jste dostaly míč. Za stavu 51:55 to nebyla bezvýchodná situace… Strašně mě mrzí, že jsem druhou šestku nedala, vše mohlo být jiné. Pak jsme úplně školácky ztratily balon. Z toho si musíme vzít ponaučení do dalších zápasů.

Nepomohla vám ani báječná atmosféra v hledišti?

Diváci byli úplně krásní, i mexickou vlnu jsem viděla. Strašně za podporu děkujeme, ale tohle bylo bohužel o nás.

Dokážete si vysvětlit, proč se třeba české pivotky vůbec neprosadily pod ruským košem? Možná je za tím nervozita, ale jinak nevím. Je fakt, že to tam nepadalo ani zdálky a mít 26 procent úspěšnost střelby, to je moc špatné.

Bez ohledu na porážku ale postupujete ze skupiny... Do dalších bojů by se nám ale výhra právě nad Ruska šikla, abychom ve vysněném čtvrtfinále nenarazily na Američanky nebo Australanky. Bojím se, že nám právě tenhle zápas ve finálním účtování může chybět.

K cestě do elitní osmičky potřebujete dnes porazit Japonky, víte jak na ně?

Nejsou takovými outsiderkami, jak si spousta lidí myslí. Hrají dost nepředívdatelně a kdybychom je jen trošku podcenily, mohlo by být hodně zle. Musíme si hlídat jejich dobrý pohyb, nedat jim prostor pro jednoduché zakončení a zlepšit vlastní střelbu. Pořád si myslím, že máme na víc, než jsme dosud na šampionátu předvedly. Už je čas to ukázat.

Reklama