Hlavní obsah

Florbalisté Vítkovic vyhráli první finále gólem v prodloužení

OSTRAVA

Florbalisté Vítkovic lépe rozehráli finále extraligy a po gólu Tokoše z první minuty prodloužení porazili obhájce titulu Tatran Střešovice 5:4. V dramatické bitvě plné zvratů se oba celky celkem pětkrát vystřídaly ve vedení, poslední dva rozhodující góly však vstřelili domácí: Tomašík nejprve v úvodu třetí třetiny vyrovnal a mistr nezvládl ani začátek prodloužení, v němž rozhodl už po 28 sekundách Tokoš. Druhé utkání se v Ostravě hraje v neděli od 10 hodin.

Článek

Vítkovičtí byli v úvodu pilnější a Kafku v hostující brance překonal v 11. minutě Ťopek, který se na středu obtočil kolem Garčara a zavěsil. První gól však více namotivoval obhájce titulu, který převzal iniciativu a po rychlé kombinaci v přesilovce vyrovnal bekhendovou ranou pod břevno Von der Pahlen. Čtyři minuty po vedoucím gólu už Vítkovice prohrávaly. Na celoplošné napadání soupeře Tatran vyzrál v 15. minutě sérií bleskových přihrávek a Garčar, který se odpoutal svému hlídači Sladkému, dal ze sólového nájezdu na Ciompu druhý gól.

Domácí ve druhé části kontrovali stejným způsobem. Kološ obešel v 25. minutě čtyři protihráče a svůj parádní slalom přes celé hřiště zakončil střelou nad Kafkovo rameno. Vítkovice pak na hřiště poprvé v utkání poslaly nedoléčeného Foltu, ale výsledek na jejich stranu opět převrátil Sladký, který v dvouminutové přesilovce pět na tři zasunul Kafkovi míček pod nohama potřetí do branky.

Zvratům nebyl konec. Závěr druhé části byl v podání Střešovic hodný mistrů: Fridrich v oslabení využil liknavosti domácí obrany a nekrytý Garčar po jeho akci vyrovnal. Čtrnáct sekund před koncem prostředního dějství Vítkovice zmrazil Richter, který po nezištné zpětné přihrávce Vávry lehce zacílil prázdnou branku a vrátil Pražanům náskok.

Vítkovická série výher trvá už 22 zápasů

Psychologická výhoda ale znovu neplatila. Gól do šatny domácí nezlomil, Tomašík naopak už po 35 sekundách třetí části zaskočil Kafku švihem z levého křídla. Vítkovicím zůstala chuť i aktivita a počtvrté v utkání mohl skóre otočit Tokoš, rozhodčí však jeho trefu pohotovým volejem šest minut před koncem neuznali kvůli údajnému hraní nad povolenou hranicí kolen.

Zápas obratů rozhodlo prodloužení. Už za 28 sekund ho ukončil Tokoš, jenž prakticky po identické situaci ze vzduchu sklepl Tomašíkovu střelu a natáhl vítkovickou sérii výher už na 22 zápasů.

"Potvrdilo se, že celá série může být o hodně vyrovnaných a těsných zápasech. Náš výkon nebyl ideální, kluci byli nervóznější než jindy a bylo to bohužel vidět na hře, které chyběla větší lehkost. Ale právě taková vydřená výhra nám v tomto směru hodně pomůže a jsem přesvědčený, že v neděli si už budeme na hřišti více věřit," řekl po utkání novinářům trenér Vítkovic Radomír Mrázek.

Střešovičtí po smolném závěru těžko skrývali pocit křivdy ze strany rozhodčích. Nikoliv kvůli rozhodujícímu gólu, ale kvůli posuzování některých zákroků. "Byli bychom spokojeni, kdyby fauly trestali na obě strany. Dneska nás nenechali hrát, to je pak těžké," postěžoval si trenér Petr Ďarmek. "Byl to vyrovnaný zápas vyloženě o štěstí. Rozhodla ho taky náhodná situace v prodloužení. Dneska prostě vyhrálo šťastnější mužstvo, ale to se už v neděli může otočit," dodal.

Finále play off florbalové extraligy mužů - 1. utkání:
1. SC SSK Vítkovice - Tatran Střešovice 5:4 v prodl. (1:2, 2:2, 1:0 - 1:0)
Branky a nahrávky: 11. Ťopek (L. Hrubý), 25. Kološ (P. Suchánek), 33. Sladký (Brus), 41. Tomašík (Tokoš), 61. Tokoš (Tomašík) - 13. Von der Pahlen (Jedlička), 15. Garčar (Hlavička), 39. Garčar (Fridrich), 40. Richter (Vávra). Rozhodčí: D. Bartošek, M. Bartošek. Vyloučení: 2:5. Využití: 1:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 673. Stav série: 1:0.

Reklama

Související témata: