Hlavní obsah

Rituály florbalistek: šatičky pro hříšnice, losopsi pro všechny

VÄSTERAS

Jak utvořit z dvaceti dívek z různých klubů, odlišného věku i zájmů jednotnou partu směřující za společným medailovým snem? Vedení florbalové reprezentace jejich pobyt ve švédském Västeras oživilo hned několika originálními nápady, jak partu hráček stmelit.

Foto: ČFbU

Ve slušivých šatech u mapy pózuje útočnice Eliška Křížová.

Článek

Společenská místnost zámku v Surahammaru, kde hráčky během šampionátu pobývají, se roztodivnými předměty jen hemží. Hned za dveřmi je adventní kalendář, v němž ale hráčky po otevření políčka se jménem místo čokoládek našly svoji fotku.

Vedle je mapa světa, na níž provázek spojuje země soupeřek českého týmu. Nad ní se před každým zápasem objeví motivační heslo k příštímu sokovi. „Docela nás tyhle akce nahecují, lépe se připravíme na ten zápas, když o něm přemýšlíme od rána,“ pochvaluje si gólmanka Jana Christianová.

U lana kruh i cigarety

V rohu místnosti nad krbem je pověšené lano, coby symbol jednotnosti českého výběru. K němu každá hráčka přinesla něco, co s ním souvisí. „Dlouho jsem nad tím přemýšlela, nakonec poradila rodina a donesla jsem fotku finské hráčky Elisy Alanko, ta má lanko ve jméně,“ líčí brankářka Jana Christianová.

Podobně přemýšlela útočnice Zuzana Jelínková, když přinesla knihu se strohým názvem Srí Lanka, kanonýrka českého týmu Kristýna Jílková donesla záchranný kruh. Zdánlivě nelogicky přinesla krabičku cigaret Anet Jarolímová - jenže značka Petra odkazuje ke jménu rázné instruktorky z teambulidingu v lanovém centru v Bystřici nad Pernštějnem při soustředění týmu před šampionátem.

Volně po místnosti jsou pak rozvěšena plyšová zvířatka, maskoti šampionátu neurčtitého druhu živočišné říše. „Říkáme jim losopsi,“ usmívá se kouč Jaroslav Marks. „Nejdřív si je koupilo pár holek, tak jsem kroutil hlavou, teď už ho mají všechny a já taky,“ přiznává.

Připravena jsou i motivační videa, prezentaci s fotkami z přípravy nachystala obránkyně Denisa Billá, další dovezl vedoucí výpravy Vilém Svoboda. Vše na hudbu ze seriálu Krok za krokem. „Sklidilo to velký úspěch,“ přitakávala Jílková.

Dřív za odměnu, letos za trest

Už druhý šampionát pak hráčky provázejí šatičky s českou vlajkou na prsou. V roce 2007 je přivezla brankářka Šárka Horáková. „Tehdy byly za odměnu, teď je dostává ta, která se něčím proviní,“ popisuje kapitánka Magdalena Šindelová. Eliška Křížová je tak navlékla na předzápasové rozcvičení duelu s Lotyšskem, když zapomněla „losopsa“ v kabině, rituál se nevyhnul ani videokouči Jiřímu Kyselovi.

„Já už je měla dvakrát. Jako nejmladší nosím erární věci a zapomněla jsem vzít míčky. Musela jsem v nich trénovat. Ale jak mají jen ramínka, tak to moc nepřekáželo,“ přiznává s úsměvem reprezentační nováček Hana Koníčková. Vlaječky namalované na tvářích pak při zápasech zdobí všechny české florbalistky.

Reklama