Hlavní obsah

Czech Open slaví osmnáctiny. A Prahu znovu zaplaví tisíce florbalistů

PRAHA

Největší florbalový podnik světa dospěl a v závěru příštího týdne proto chystá patřičnou oslavu. Obsazení letošního Czech Open slibuje nejkvalitnější turnaj za poslední roky. Do Prahy se mimojiné chystají čtyři celky švédské ligy, chybět nebude česká elita v čele s mistrovským Tatranem Střešovice. Celkem se na Czech Open představí na čtyři tisíce florbalistů z 244 týmů!

Foto: Milan Malíček, Právo

Florbalisté Tatranu Střešovice a Vítkovic nebudou na Czech Open chybět.

Článek

„Osmnáct ročníků... To je pěkná řádka,“ pozastavil se s úsměvem nad letošními „plnoletinami“ Czech Open duchovní otec turnaje a šéf Tatranu Martin Vaculík. Tradiční turnaj ani v letošním roce neopouští svůj velkoformát napříč kategoriemi. „Přihlášených je 224 týmů z šestnácti zemí. Celkem 3932 účastníků odehraje v na šestnácti hřištích dohromady 624 utkání. Rozpočet turnaje narostl na víc než pět miliónů korun,“ nastínil Vaculík parametry pražského podniku.

Našlapaný program turnaje startuje ve čtvrtek 12. srpna a vyvrcholí finálovým dnem v neděli 15. srpna. A složení skupin v mužské i ženské elitní kategorii slibuje atraktivní podívanou už od základních skupin. „Účast a kvalita je nejprestižnější za poslední roky. Mezi muži vyčnívají čtyři celky ze švédské Superligy, nechybějí Finové a za favorita považuji také švýcarský Wiler-Ersigen, v jehož barvách nastupuje asi nejlepší obránce světa Henrik Quist,“ míní marketingový šéf turnaje Petr Harapát.

Garčara čeká pikantní duel proti Falunu 

Postup mezi poslední čtyři je v našlapané konkurenci cílem úřadujících českých mistrů ze Střešovic. „Tatran posílil a vstupuje do sezóny se silnějším kádrem než loni. Konkurence je ale ohromná a už v základní skupině to bude nabité. Dáváme si za cíl postup do semifinále, ale specifický systém turnaje nahrává překvapením,“ poznamenal sportovní ředitel Tatranu Petr Ďarmek.

V barvách střešovického celku se po ročním působení ve Falunu opět představí obránce Milan Garčar, jemuž los turnaje připravil pikantní střetnutí s bývalými spoluhráči ze Švédska již v základní skupině. „Pěkně to vyšlo,“ komentoval zkušený bek se smíchem složení skupin. V zahraničních klubech se v Praze ukáže také řada českých reprezentantů: v dresu Grasshopper Curych nastupují Aleš Jakůbek a Radim Cepek, v Grünenmattu hrají pod vedením kouče české reprezentace Tomáše Trnavského Tomáš Chrápek, Daniel Šebek a Radek Sikora a první zkušenosti s finským florbalem sbírá v Koovee Tomáš Sladký.

Podle bookamekrů jsou největšími favority na vítězství v elitní mužské kategorii švédské celky Pixbo Wallenstam a Dahlen a švýcarský Wiler-Ersigen. Dlužno připomenout, že za sedmnáct let dokázaly švédskou nadvládu narušit jen čtyři celky - Tatran, FBC Ostrava, IFK Helsinky a SSV Helsinky.

Turnaj se vrací na televizní obrazovky

Na čtvrté vítězství v řadě budou útočit florbalistky týmu Herbadent SJM, byť v letošní sezóně mají suverénní vládkyně domácí scény nižší cíle. „Chceme odehrát dobré zápasy, ale hlavně se chceme připravit Pohár mistrů. Směrem k Czech Open jsme přípravu nesměřovaly,“ poukázala jedna z opor pražského celku Dominika Šteglová.

Po roční pauze se Czech Open vrátí také na televizní obrazovky. Příznivcům florbalu, kteří se nevydají sledovat prestižní turnaj na vlastní oči, nabídne kanál ČT4 dva hodinové souhrny z prvních dvou dnů, dva půlhodinové záznamy ze čtvrtfinále a semifinále mužů a tři přímé přenosy - semifinále a finále mužů a finále žen. Semifinále a finále bude navíc poprvé v historii vysílat stanice Eurosport2.

Kompletní program turnaje a veškeré informace najdete zde.

Czech Open 2010 - složení základních skupin kategorie Elita
Muži:
Skupina A: Vítkovice, IK Sírius /Švéd.), Wiler-Ersigen (Švýc.), SSK Future, skupina B: Liberec, Koovee (Fin.), Pixbo Wallenstam (Švéd.), Chodov, skupina C: Sparta Praha, Bulldogs Brno, Dalen (Švéd.), Grünenmatt (Švýc.), skupina D: Mladá Boleslav, Grasshopper Curych (Švýc.), Falun (Švéd.), Tatran Střešovice.
Ženy:
Skupina A: Vítkovice, Alunda (Švéd.), Herbadent SJM, Dalen (Švéd.), Nemšová (SR), Pixbo Wallenstam (Švéd.), skupina B: Liberec, Bohemians, Mora (Švéd.), Pixbo Wallenstam (Švéd.), Rychebnerg (Švýc.), Umel (Švéd.).

Reklama