Hlavní obsah

Florbalisté věří v medaili, i když podle bookmakerů přivezou "bramboru"

PRAHA

V roce 2002 se čeští florbalisté na šampionátu ve finských Helsinkách usadili natrvalo mezi světovou elitou a od té doby na žádném mistrovství nechyběli v bojích o medaile. V sobotu chtějí na stejném místě vykročit za svým cílem přivézt po šesti letech od slavného stříbra ze Švýcarska další cenný kov.

Foto: Sport.cz

Florbalový brankář Tomáš Kafka jede na šesté mistrovství světa v řadě.

Článek

„Na Finsko máme krásné vzpomínky. Tehdy tam panovala skvělá atmosféra, navíc jsme před pěti tisíci diváky dokázali ve skupině porazit poprvé na velkém turnaji domácí výběr. Medaili jsme sice nakonec nezískali, byl to ale parádní šampionát. Letos doufám, že cenný kov vybojujeme. Jiný cíl si ani nemůžeme dát,“ prohlásil kouč české reprezentace Tomáš Trnavský.

Před dvěma lety na šampionátu florbalisté v bouřlivé atmosféře ostravské ČEZ Arény a pražské O2 Areny na medaili nedosáhli, když podlehli v prodloužení duelu o bronz Švýcarům. Podle bookmakerů se sice i v Helsinkách budou muset znovu spokojit s nepopulární „bramborou“, kursová nabídka ale nechává Trnavského chladným. „Všechno je otevřené. Hráči mají opět o dva roky více zkušeností, nedělá jim problém adaptovat se na rychlý mezinárodní florbal. Doufám, že medaili odvezeme,“ věří trenér národního týmu.

Ve skupině Itálie, Japonsko a Norsko

Ve dvacetičlenném výběru, který v uplynulém týdnu absolvoval finální soustředění v Bystřici nad Perštejnem, má Trnavský k dispozici dvojici brankářů, sedm obránců a jedenáct útočníků. „Zaměřili jsme se hlavně na útočnou hru, jeden den jsme se věnovali obraně a oslabení. Po čtvrtečním přesunu do Finska máme ještě dva tréninky, kde chceme dopilovat standardní situace, přesilovku a oslabení,“ popisoval Trnavský.

Letošní – historicky osmý šampionát mužů - se poprvé hraje „fotbalovým“ systémem šestnácti účastníků ve čtyřech skupinách a Čechy čeká v základní fázi Itálie, Japonsko a jako první těžší soupeř Norsko. „Žádného soupeře nemůžeme podcenit. Italové jsou nevyzpytatelní, Japonci houževnatí, s vůlí nevzdat zápas ani za stavu 0:15. Norsko jsme porazili na přípravném turnaji, uvidíme, s čím přijedou na šampionát,“ uvažoval trenér nad složením základní skupiny.

Jedničkou v brance Kafka

Brankářskou jedničkou bude zkušený Tomáš Kafka, kouč ale počítá i s využitím druhého gólmana Davida Rytycha. „Počítáme s  Kafkou jako jedničkou, ale zahrají si oba. Turnaj je dlouhý a pro jednoho gólmana by to byla velká zátěž,“ vysvětlil Trnavský, který se před závěrečným soustředěním musel vypořádat s možná nejtěžším momentem své trenérské kariéry.

Po neshodách se totiž rozhodl vyřadit z kádru nejzkušenějšího reprezentanta Radima Cepka. „Hodně jsme spolu konzultovali věci kolem týmu, po posledních dvou akcích jsem byl ale rozpačitý a rostla ve mně nedůvěra, co od Radim čekat. To byl hlavní důvod,“ vrátil se Trnavský k ožehavému tématu, které nezůstalo bez povšimnutí médií. „Čekal jsem, že to vzbudí velký ohlas. Byl jsem na to připravený,“ poznamenal reprezentační kouč.

Čeští florbalisté sehrají své zápasy v základní skupině v sobotu, v neděli a v pondělí. Čtvrtfinále by měli odehrát jako potenciální vítězové skupiny ve středu a klíčový semifinálový duel v pátek. Souboj o bronz i finále se hraje v Hartwall Areně v sobotu. Všechny zápasy českého týmu, semifinále a medailové duely bude přímým přenosem vysílat ČT4.

Zápasy českých florbalistů na MS ve Finsku
Skupina D: 4.12. 12:00 Česko – Itálie, 5.12. 12:00 Česko – Japonsko, 6.12. 14:00 Česko – Norsko
Pokud Češi vyhrají skupinu, sehrají čtvrtfinále 8.12. v 19:45 a v případě postupu je čeká semifinále 10.12. v 16:30. Zápas o bronz se hraje 11.12. od 12:00, finále týž den v 15:00.

Reklama