Hlavní obsah

Norové si na české florbalisty troufají. Vytasí i trik Zorro?

HELSINKY

Po dvou střeleckých galapředstaveních půjde českým florbalistům dnes už o medaili, byť zatím nepřímo. Závěrečný zápas skupiny proti Norsku totiž může výrazně usměrnit jejich ambice. Vítěz si zajistí relativně klidnou cestu do semifinále, zatímco poraženého ve čtvrtfinále mistrovství světa čeká hvězdami nabitý tým Švédska.

Foto: ČFbU

Radek Sikora a Ondřej Fojta se radují z gólu do sítě Japonců.

Článek

Norové povolali do Helsinek všechna esa minulosti, v kádru mají osm třicátníků. „Když jsem mluvil s norskými novináři, přišlo mi, že vůbec nepochybují, že nás porazí,“ hlásil gólman českého týmu Tomáš Kafka. „Určitě si nás věří,“ všiml si i bývalý reprezentační kouč Zdeněk Skružný, jenž v Helsinkách pomáhá týmu z tribuny. „Když se losovalo mistrovství světa, tak nás Norové chtěli do skupiny,“ přidával obránce Štěpán Slaný.

Největší norská hvězda Willy Fauskanger volil diplomatičtější slova. „Dlouhodobě máme lepší statistiky, ale momentálně jste lepší, což jste ukázali na posledním mistrovství světa. Kdybychom vyhráli, bylo by to velké překvapení,“ konstatoval tahoun první norské lajny, jenž proti Italům vyrovnal rekord v počtu vstřelených branek na šampionátech, nastřílel jich už 37.

Na Švédy jít nechtějí

Půjde o hodně. „Budeme se soustředit, jakoby to bylo semifinále. Je velký rozdíl jít ve čtvrtfinále na Švédy, nebo na Estonce či Němce,“ ví Kafka. Do sestavy se vrátí i obránce Brus, jenž laboruje se zraněným kotníkem. „S Japonci jsem nechtěl riskovat, ale když to prdne v tomhle zápase, už je to jedno. Tohle je klíčový duel,“ hlásí bek finské Nokie. S motivací hráčů tedy rozhodně nebude problém. „Spíš myslím, že ji bude třeba krotit,“ myslí si kouč Trnavský.

Minimálně jednu výhodu český tým má už před startem zápasu – první místo ve skupině mu zajistí i remíza, neboť outsiderům z Itálie a Japonska dokázal nastřílet víc branek než seveřané. „Malá výhoda to je, ale hrát na remízu je vždycky nebezpečné. Chceme vyhrát,“ ujišťuje reprezentační kouč Tomáš Trnavský.

Pozor i za brankou

Český tým Nory porazil v historii jen dvakrát, šlo ale o poslední dva vzájemné zápasy. „Herně a takticky na tom nejsou tak dobře jako Švédové nebo Finové, ale co se týče individuálních schopností, jsou hodně šikovní. Nesmí se jim dát prostor,“ upozorňuje Trnavský.

Specialitou norských hračičků je pak trik Zorro. „Mají tam dva výborné freestylisty, zpoza branky to budou určitě zkoušet, musíme si dát pozor,“ upozorňuje gólman Kafka na dvojici Snellingen–Olesen. Právě oni jsou mistry triku, při němž v obrovské rychlosti dokáží míček nabrat na čepel, odstředivou silou ho na ní ve vzduchu udržet a zasunout překvapenému gólmanovi do sítě. „Nesmíme jim nechat prostor s balónkem ani za brankou,“ varuje kouč Trnavský.

Reklama

Související témata: