Hlavní obsah

O titul v extralize florbalistů bude hrát Tatran s FBC Ostrava

PRAHA/OSTRAVA

Florbalisté mistrovského Tatranu Střešovice a FBC Ostrava budou bojovat o titul v extralize. Oba celky uspěly jako domácí v pátých semifinálových zápasech. Střešovice vyhrály v pražském derby nad Chodovem 6:3 a hráči FBC Ostrava zdolali 4:3 městského rivala Vítkovice, které si účast ve finále počtvrté za sebou nezopakují a získaly bronz. Finálová série začne v sobotu v Praze.

Článek

Ambiciózní Chodov Střešovice v pokusu získat už 14. titul v osmnáctileté historii soutěže nezastavil, přestože vedl v sérii 2:1 na zápasy. Tatran dnes do rozhodující bitvy v hale Sparty na Letné před 1048 diváky vstoupil dobře. Už v třetí minutě otevřel při Majerově vyloučení skóre povedeným bekhendovým pokusem Švéd Von der Pahlen, který za tři a půl minuty zvýšil i na 2:0.

Ztrátu Chodova smazal trefami ve 14. a 27. minutě Jendrišák, který si tak v osmi utkáních play off připsal 16 branek. Po polovině zápasu ale vrátil Tatranu vedení v přesilovce Fridrich dorážkou po Garčarově střele. Za 92 vteřin po přečíslení po Ondruškově přihrávce zvýšil Olšiak a v úvodu závěrečné třetiny pojistil náskok Tatranu Přívara. Za Chodov snížil 28 sekund před koncem Šochman, do prázdné branky ale ještě skóroval Fridrich.

"Musím poděkovat svým hráčům za to, jak dnešní zápas odbojovali a zaslouženě zvítězili. Druhé poděkování patří divákům za fantastickou atmosféru, kterou dnes vytvořili. A další pak Chodovu. Žádné vítězství nepotěší více než proti soupeři, který nás prověřil až na hranici našich možností," řekl oficiálním stránkám České florbalové unie trenér Střešovic Jan Zahalka.

Procházka: Porazili jsme se sami

Lodivod Chodova Lukáš Procházka byl hodně kritický. "Podali jsme absolutně netýmový a velmi špatný výkon s obrovským množstvím chyb. Dnes jsme se jednoznačně porazili sami. Nesplnili jsme vůbec nic z toho, co jsme si před zápasem předsevzali. Nezbývá než pogratulovat Tatranu k zaslouženému postupu," řekl Procházka.

Florbalisté FBC Ostrava slavili postup do finále poprvé od roku 2006 také před slušnou návštěvou 750 příznivců. Vedení se dočkali v úvodu paradoxně ve vlastním oslabení, když v sedmé minutě při trestu Matěje Smetáka skóroval po Hanicově přihrávce Curney. Vítkovice vyrovnaly 25 vteřin před koncem úvodního dějství po Mojžíškově střele.

V 23. minutě otočil stav Heczko, ale v polovině utkání srovnal Machala a v 36. minutě získal vedení pro domácí Curney. Za 111 vteřin smazal ztrátu Tomašík. V závěrečném dějství padla jediná branka, při Tokošově vyloučení rozhodl v 47. minutě Žák.

Ostravský FBC má na kontě osm stříbrných medailí a tři bronzové z předešlých 17 ročníků, loni poprvé v historii chyběl v play off. "Jsme šťastní, splnil se nám sen. Klobouk dolů před celým mančaftem," řekl trenér FBC Ostrava Martin Smeták. "Upřímně gratuluji soupeři. Předčili nás v šikovnosti," doplnil kouč Vítkovic Radomír Mrázek.

Extraliga florbalistů - semifinále, 5. zápasy:
FBC Ostrava - 1. SC Vítkovice 4:3 (1:1, 2:2, 1:0)
Branky: 7. a 36. Curney, 31. Machala, 47. Žák - 20. Mojžíšek, 23. Heczko, 38. Tomašík. Konečný stav série: 3:2.
Tatran Střešovice - JM Chodov 6:3 (2:1, 2:1, 2:1)
Branky: 4. a 7. Von der Pahlen, 32. a 60. Fridrich, 34. Olšiak, 42. Přívara - 14. a 27. Jendrišák, 60. Šochman. Konečný stav série: 3:2.

Reklama

Související témata: