Hlavní obsah

Rekord už před startem. Švédové jsou vlastenci, chtějí své zlato, ví Dóža

Göteborg

Dosud se označením světový šampionát s největší diváckou kulisou mohl pyšnit ten český, v Praze a Ostravě před šesti lety sledovalo boje o florbalový titul celkem 104 tisíc fanoušků. Šampionát ve švédském Göteborgu tuto statistiku přepíše. Česká reprezentace do něj dnes v 19.45 (živě na ČT Sport) vstoupí zápasem proti Norsku.

Foto: Sport.cz

Patrik Dóža pálí na turnaji Euro Floorball Tour proti Finsku.

Článek

„Už teď jsme prodali téměř 110 000 vstupenek,“ ohlásil před startem turnaje jeho ředitel Magnus Nilsson. Organizátoři dokonce mluvili o plánu na pokoření hranice 200 000 diváků. „Finále už je vyprodané asi měsíc, čeká se, že to bude zatím největší florbalová akce,“ postřehl český útočník Patrik Dóža, nejmladší Čech v historii švédské ligy.

Jezdí kolem haly

Přípravy turnaje v kolébce florbalu sledoval hodně zblízka, druhým rokem nastupuje za jeden z nejslavnějších klubů Pixbo Wallenstam. „Každý den kolem haly jezdím do práce, o to víc jsem se na šampionát těšil,“ přiznává dvacetiletý Dóža, jenž pracuje na 60procentní úvazek ve firmě na výrobu specializovaných brýlí.

Hala Scandinavium, kde před 33 lety českoslovenští hokejisté získali bronz a vloni vybojoval čtvrtkař Pavel Maslák titul halového mistra světa, už se převlékla do florbalového hávu.

Dóža v ní jako divák byl zatím poprvé a naposledy ve čtrnácti letech. „Hrál jsem s českým týmem na mládežnickém turnaji a byli jsme se na Pixbo podívat, jak to má vypadat,“ říká. V tu chvíli nemohl tušit, že si za pár let za göteborský klub zahraje. „Chtěl jsem do Švédska a Pixbo jsem znal nejvíc. Ale že to sem vyšlo, byla souhra náhod,“ vypráví.

Černé vzpomínky

Jeho klub nyní využívá převážně jinou halu, a tak Dóžovy herní vzpomínky na Scandinavium nejsou nikterak příjemné. „Hrál jsem tam jediný zápas s reprezentací proti Švédsku, kdy jsme dostali výprask 2:13. Snad budou teď naše zápasy úspěšnější,“ doufá.

A nakolik bude podle něj znát rekordní divácká kulisa šampionátu i při českých utkáních? „To si netroufám říct, Švédové jsou velcí vlastenci. Některé zápasy možná budou trochu prázdnější, ale každé utkání, v němž domácím o něco půjde, bude vyprodané,“ má jasno.

A Švédové si nic jiného než obhajobu zlata nepřipouštějí. „Četl jsem nějaké články a ty vyznívaly v tom duchu, že je pro ně svátek, když si tu můžou dojít pro své zlato,“ dodává Dóža, jenž už se naučil plynně švédsky.

Reklama