Hlavní obsah

Zlomil hůl, sázel góly. Moc nám věřím i do semifinále, hlásí Ondrušek

Riga

Po zápase si ze hřiště nesl v jedné ruce cenu pro nejlepšího hráče, ve druhé zlomenou hokejku. Florbalový útočník Tom Ondrušek rozhodně neměl důvod nad svým výkonem lámat hůl, k výhře nad Estonskem 8:2 ve čtvrtfinále mistrovství světa přispěl hattrickem.

Foto: Martin Flousek, Český florbal

Tom Ondrušek (v červeném) v jednom ze soubojů s estonskými florbalisty.

Článek

Jak hokejka přišla k újmě?

O přestávce jsem myslel, že jí trochu ohnu a najednou jsem zjistil, že je zlomená. Takže první gól jsem dal touhle hokejkou, další dva novou.

Byl to váš první hattrick v reprezentaci?

Sám si nejsem jistý, myslím, že ano. Na mistrovství světa určitě.

Až do své poloviny byl ale zápas s Estonci vyrovnaný…

Věděli jsme, že s Finy a Švýcary měli první třetiny vyrovnané nebo prohrávali maximálně o gól. Znovu ukázali, že dokud mají fyzické síly, jsou nebezpeční. Asi to bylo i tím, že jsme k zápasu přistoupili jako k utkání se slabším soupeřem a podle toho to vypadalo. Chtěli jsme do zápasu nastoupit líp.

Takže jste utkání lehce podcenili?

To bych neřekl. Je to play off, věděli jsme, že když prohrajeme, skončíme. Ale když jsme šli na plac, měli jsme v hlavě, že budeme hrát do zatažené obrany. V první třetině jsme udělali dvě chyby a dostali dva góly. Pak se to trochu tahalo, ale všichni jsme věděli, že když budeme hrát konstantně dál, zvládneme to.

Vítězný gól na 3:2 jste krásně připravil v přesilovce.

Dáváme z přesilovek góly, i když pocit z nich tak skvělý nemáme. Otevřelo se to tam, Syky (Tomáš Sýkora) si odskočil a asi to byl důležitý gól. Pak jsme se zlepšili ve forčekingu, přestali dělat chyby a vyšlo to.

Pak už i Estonci odpadali?

Jak si nechali dát dva rychlé góly, zápas se výsledkově zlomil. Chtěl bych pochválit celý tým, jak ten zápas zvládl. Hráli jsme konzistentně, náš výkon gradoval a odnášíme si dobrý pocit.

Jste spokojený s tím, jak tým zvládl cestu do semifinále?

Mrzí nás první půlka zápasu se Švédy, protože jsem věřil, že s nimi dokážeme hrát, ale nevyšlo to. Jinak ty zápasy hodnotím naprosto pozitivně a strašně moc nám věřím i do sobotního semifinále.

Před dvěma lety jste v semifinále s Finy udělal chybu, kdy jste chytil míček a byl vyloučený, český tým pak ztratil naději na obrat. Berete sobotní zápas zřejmě se stejným soupeřem jako šanci na odvetu?

Já už bych se k tomu nechtěl vracet, věřím, že to je v mé kariéře už pryč. Jsem teď úplně jiný hráč a odvedu kus své práce, který mám odvést.

Reklama