Hlavní obsah

Olympijská sportoviště by se změnila ve výstaviště

PRAHA

Se stejnou koncepcí, s jakou se o pořádání olympiády ucházela Mekka evropských výstavišť Lipsko, bude bojovat o „své“ hry Praha. Právě ve výstavním areálu v Letňanech by se měla v případě úspěchu pražské kandidatury uskutečnit hned osmička sportů.

Foto: Sport.cz

Praha se chce ucházet o pořádání letních olympijských her 2016 nebo 2020.

Článek

Důvod je jasný, kvůli převážně menším sportům nebude nutné stavět velké stavby, které by po skončení olympiády neměly využití. Takto budou po hrách upraveny pro potřeby pořádání výstav a veletrhů. „S podobnou koncepcí uspěl i Londýn,“ říká člen výkonného výboru Českého olympijského výboru Jiří Kejval, jenž má právě umístění sportovišť ve své kompetenci.

Stále není jasno o tom, kde by byl hlavní, tedy ceremoniální stadión. Varianty jsou dvě - právě v Letňanech nebo na Strahově. „Letňanská varianta je více rozpracovaná,“ říká Kejval, podle něhož stavba stadiónu pro atletiku a oba ceremoniály s minimální nutnou kapacitou 60 000 sedadel vyjde na tři miliardy korun.

Jasněji už je naopak u plaveckých soutěží, jejich centrum by vzniklo na Šutce, varianta Manin padla. „Tam byla vypsaná veřejná soutěž na pozemky, my počítáme s dostavbou Šutky, kde by pak vznikl aquapark,“ plánuje Kejval. Problémy přetrvávají se Štvanicí, která by pro pořádání tenisového turnaje musela projít výraznou rekonstrukcí.

Počítá se i se sportovišti mimo Prahu, například většina fotbalového turnaje by se odehrála v jiných městech. Finále by se hrálo na chystaném Národním fotbalovém stadiónu. Do Brna se by se jezdilo na dráhovou cyklistiku, jezdecké soutěže by se konaly ve středních Čechách, Ostrava by viděla část basketbalového turnaje, pro jachting se počítá s lipenskou přehradou.

Nejlépe z nyní existujících sportovišť na tom jsou Sazka Arena, kam by se sjížděli fanoušci basketbalu a sportovní gymnastiky, a račický kanál, dějiště kanoistických a veslařských soutěží. „Tam by olympiáda mohla začít už zítra,“ říká Kejval.

Reklama

Související témata: