Hlavní obsah

Peking vysídlil kvůli olympiádě už přes milión lidí

ŽENEVA

Již více než jeden a čtvrt miliónu Číňanů přišlo kvůli pořádání olympijských her o svůj domov. V úterý to v Ženevě oznámila humanitární organizace Centrum práv na bydlení (COHRE). Podle její zprávy dochází v Pekingu k masovému a nedobrovolnému stěhování velkého počtu lidí. Komunistická vláda si tím ulehčuje situaci při výstavbě sportovišť a úpravách infrastruktury.

Článek

"Je to šokující a naprosto neakceptovatelné, že během olympijských příprav musí opustit svůj domov tolik lidí," řekl na tiskové konferenci předseda COHRE Jean du Plessis. Zároveň uvedl, že do začátku her 8. srpna 2008 čeká nucené vystěhování dalších 250 tisíc osob. Dodal, že většina vystěhovaných nedostala žádné předchozí varování a následně ani dostatečné finanční odškodnění.

Vystěhovaní se navíc často potýkají s vykořeněností a obrovskými vzdálenostmi, které musejí cestou z nového bydliště do zaměstnání nebo do školy překonávat. Organizační výbor pekingské olympiády se k problému odmítá vyjadřovat.

Úřednická zvůle v Pekingu přitom podle COHRE nabírá obrovských rozměrů: během příprav již bylo vysídleno více lidí než při organizování kterékoli olympiády v historii. Za posledních dvacet let musely kvůli olympijským hrám změnit bydliště bezmála tři milióny lidí, polovina z nich právě v Pekingu.

Dosavadní rekord zaznamenaly hry v Soulu 1988, které takto zasáhly do osudů 720 tisíc lidí. "Jak se zdá, od té doby se téměř nic nezměnilo," dodal dnes Jean du Plessis.

Reklama

Související témata: