Hlavní obsah

Čeští softbalisté obhájili zlato z mistrovství Evropy

BEVEREN

Čeští softbalisté obhájili titul mistrů Evropy. Ve finále šampionátu v Beverenu v sobotu zdolali Dánsko 2:0 díky dvěma bodům z páté směny, bronzové medaile získalo Nizozemsko.

Foto: Jan Hora, Český softball.cz

Ilustrační fotografie

Článek

Dánové byli jediným týmem, který svěřence trenéra Leoše Hrabačky na turnaji porazil, v základní části zvítězili nad českým výběrem 6:1. V sobotním play-off jim však Češi prohru oplatili a v sobotním duelu o zlato uspěli znovu.

"Jsem samozřejmě spokojený, i když jsem čekal víc bodů. Navíc přišly později, než jsem si myslel, protože dánského nadhazovače (Jespera Pandura) jsme znali ze včerejška, kdy jsme nad ním vyhráli," řekl ČTK Hrabačka.

Ocenil výkon nadhazovače Romana Matušky, který Dány pustil jen k čtyřem odpalům. "Roman dominoval, byl čerstvý. Těžili jsme z toho, že jsme tady mohli točit tři nadhazovače," dodal český kouč. Za výkony v celém turnaji ocenil i Jaroslava Müllera a zkušeného Davida Mertla, který ve finále dvakrát odpálil a doběhl pro jeden bod.

Z osmi evropských šampionátů získali čeští softbalisté už pátý titul, z ME nikdy neodjeli bez medaile. Dánové skončili popáté stříbrní.

Mladíci příjemně překvapili 

Do Belgie přitom odcestoval notně omlazený výběr, protože nejzkušenější čeští reprezentanti před dvěma týdny absolvovali v Praze prestižní Světový pohár. I specializované servery proto označovaly národní tým za "druhou garnituru" doplněnou juniory.

I ti se ale v Beverenu prosadili, Jan Moťka byl dokonce stabilním členem základní sestavy a v poli si podle trenéra vedl nad očekávání výborně. "Před odjezdem jsme si dali za cíl medaili, vše ostatní bylo nad plán. Zlato je super, ale bezvadné je i to, že si mladí hráči určitě odvezou spoustu zkušeností," doplnil Hrabačka.

Výsledky ME:
Finále: Česko - Dánsko 2:0,
play-off: Dánsko - Nizozemsko 5:2.

Reklama