Hlavní obsah

Při Panamerických hrách zmizeli další kubánští sportovci

RIO DE JANEIRO

Účasti na Panamerických hrách v Brazílii patrně využilo k útěku z Kuby už trio sportovců. Vedle házenkáře Rafaela Dacosty pak dva špičkoví boxeři Erislandy Lara a především Guillermo Rigondeaux, dvojnásobný olympijský vítěz a mistr světa v bantamové váze.

Foto: ČTK/AP

Fidel Castro

Článek

Dacosta se oddělil od výpravy beze stopy už před deseti dny ještě před prvním soutěžním utkáním, jeho krajané podle zpráv brazilských médií v neděli nedorazili bez vysvětlení ke čtvrtfinálovým duelům turnaje a opustili vesnici sportovců.

"Opustili vesnici a nevrátili se," potvrdil podle agentury AP zvěsti o útěku Pedro Roque, kouč a šéf kubánské boxerské delegace. Rigondeaux byl na Kubě považován za současnou jedničku po skončení kariéry Maria Kindelana v roce 2004, na Panamerických hrách měl bojovat o třetí titul.

Boxeři se podle všeho rozhodli následovat trojici kolegů, kteří utekli z komunistické Kuby v prosinci. Olympijští šampioni Yan Barthelemy, Yuriolkis Gamboa a Odlanier Solis tehdy opustili tréninkový kemp ve Venezuele. Všechny tři hnala touha po přestupu do profesionálního ringu, která se jim splnila v Miami po podpisu kontraktů s německými promotéry.

V roce 1999 posloužily Panamerické hry ve Winnipegu k útěku dokonce 13 kubánským sportovcům.

Reklama

Související témata: