Hlavní obsah

Člen MOV: Budete muset lobbovat

PRAHA

Další cenné rady dostal Český olympijský pro zvýšení šance na úspěch snahy Prahy o uspořádání olympijských her v roce 2016. Na návštěvu metropole dorazil ve středu předseda Evropských olympijských výborů Patrick Hickey.

Článek

Protřelý funkcionář, jenž je i členem Mezinárodního olympijského výboru, v rámci své návštěvy popřál Daně Zátopkové k blížícím se 85. narozeninám, sešel se s pražským primátorem Pavlem Bémem a prohlédl si Sazka Arenu. „Je to krásná hala,“ pochválil.

Připomněl ale, že v boji o pořadatelství nerozhoduje jen kvalitní infrastruktura. „O pořadateli rozhoduje 114 funkcionářů, velký vliv má lobbování, tam se vyhrávají hry,“ připomněl. „Tento trend nastal, když tehdejší britský ministerský předseda Blair pomohl Londýnu k olympiádě 2012, úspěšně ho následoval ruský prezident Putin, když úspěšně lobboval za zimní hry pro Soči. „Ve finále zůstávají jen kandidáti s kvalitním zázemím a mohou rozhodovat třeba tři hlasy. A ty se dají získat lobbováním,“ vysvětloval Ir Hickey.

Není tady handicap České republiky, jejíž ekonomický a politický význam je v celosvětovém měřítku minimální? „Je pravda, že vašeho premiéra stejně jako třeba irského moc lidí ve světě nezná, ale vezměte si Atény, které také uspěly proti silným hráčům,“ připomíná pořadatele minulé letní olympiády. „V konečné fázi už je to jednání mezi jednotlivými členy a předseda vašeho olympijského výboru Jirásek se dobře zná s členy MOV a i pražský primátor mi přijde jako schopný člověk. Při kandidatuře je ale třeba využít i mezinárodní lobbisty,“ líčil.

Napoprvé zatím uspěla jen Atlanta 

Ale má vůbec Česko celosvětově známou osobnost, která by kandidatuře dodala váhu? Třeba bývalého prezidenta Havla. „To by byla velká výhoda, jeho význam je na úrovni Blaira či Putina,“ tvrdil Hicke. „Klíčová je ale podpora všech hlavních politických stran,“ zdůraznil.

Při kandidatuře pro rok 2016 se ale Praha mezi kandidující města nemusí vůbec vejít, čtyři roky po volbě Londýně je další úspěch evropského města málo pravděpodobný. „Nikde to není psané, ale stává se to málokdy. Složitější ale bude, aby Praha uspěla na první pokus. To se v minulosti povedlo jen Atlantě,“ připomněl. Praze se z dosud známých kandidátů postaví Tokio, Chicago, Rio de Janeriro, Madrid, katarské Dauhá a mexické Monterrey.

„Ale i když to nevyjde poprvé, získá Praha spoustu zkušeností. Její výhodou je, že je ve světě známá, pomoci ji může i trend prosazovaný šéfem MOV Roggem, aby hry dostávala i menší centra,“ dodal Hickey.

Reklama