Hlavní obsah

Zápasník Vála se na OH neprobojoval, na MS skončil dvacátý

BAKU

Český zápasník David Vála na mistrovství světa v ázerbájdžánském Baku místo pro olympiádu v Pekingu nevybojoval. Devětadvacetiletý reprezentant a úřadující vicemistr Evropy obsadil v konečném pořadí v řeckořímském stylu v kategorii do 120 kilogramů 19. místo. Účast na hrách zajišťovalo prvních osm příček.

Článek

Rodák z Liberce dostal hned v prvním kole velmi těžký los, když narazil na svého přemožitele z finále evropského šampionátu a mistra světa Chasana Barojeva. Díky postupu soupeře až do finále, v němž ruský zápasník prohrál, se sice český reprezentant dostal do oprav, v nich však umístění do osmého místa nevybojoval.

Úvodní duel se Švédem Jalmarem Sjobergem sice Vála vyhrál, v dalším už ale nestačil na Francouze Yannicka Szczepaniaka, který nakonec obsadil páté místo.

"Uteklo mu to o kousíček a potkala ho smůla," řekl ČTK předseda Svazu zápasu Belo Svitek. Vála se totiž zařadil mezi další české zápasníky, kteří neměli štěstí při úvodním losování. "Prakticky všichni kluci si špatně sáhli, nejen on, ale i Jan Hocko či Petr Švehla. Tomáše Sobeckého poškodili rozhodčí," litoval Svitek.

Na olympiádu zatím postoupil jen Švec

Vála měl hned dvojnásobnou smůlu, neboť jej podle svazového předsedy dělil krůček i od účasti v dodatečném boji o osmou pozici, poslední postupovou na olympiádu. "Do té se postupuje podle získaných bodů a Davidovi chyběl proti Rusovi jeden bod," podotkl Svitek.

V Baku zatím na olympiádu postoupil pouze v úterý bronzový medailista Marek Švec. "Už před odletem na mistrovství jsem říkal, že každý postup bude velkým úspěchem. Věřím ale, že ještě někdo zvládne postoupit. Postoupit ještě mohou děvčata, další šance budou na turnajích v příštím roce," dodal Svitek.

Řeckořímský styl:
Do 120 kg: 1. Lopez (Kuba), 2. Barojev (Rus.), 3. Byers (USA) a Patrikejev (Arm.), ...20. Vála (ČR).
Volný styl:
Do 55 kg: 1. Kudušov (Rus.), 2. Naranbátar (Mong.), 3. Gadšijev (Běl.) a Moreno (Kuba).
Do 60 kg: 1. Batirov (Rus.), 2. Guidea (Bul.), 3. Basargurujev (Kyrg.) a Prizreni (Alb.).

Reklama