Hlavní obsah

Bonds kvůli steroidům čelí obvinění z křivé výpovědi

SAN FRANCISCO

Rekordman v počtu homerunů dosažených v elitní MLB Barry Bonds podle prokurátorů užíval steroidy a pak o tom lhal před velkou porotou federálního soudu. Pálkaře proto obvinili z křivé výpovědi a maření spravedlnosti. Za první přečin mu hrozí pět let vězení, za druhý může jít za mříže až na deset let.

Článek

Žaloba podaná u soudu v San Francisku, kde v dresu místních Giants strávil Bonds většinu kariéry, je dalším výsledkem vyšetřování činnosti laboratoře Balco. Ta vyráběla anabolické steroidy včetně dlouho nezjistitelného THG a mezi jejími klienty byli například sprinteři Tim Montgomery a Marion Jonesová. Někdejší královna stovky už nedávno přiznala, že v kauze Balco lhala a užívala zakázané látky. Vzápětí vrátila všech pět medailí z olympijských her v Sydney.

S laboratoří, jejíž vedení skončilo kvůli distribuci zakázaných látek ve vězení, je spojován i Bonds. Slavný pálkař v roce 2003 před velkou porotou uvedl, že nikdy vědomě neužíval nedovolené podpůrné prostředky. Podle prokurátorů lhal. "Během vyšetřování se objevily důkazy včetně pozitivních dopingových testů na přítomnost anabolických steroidů a dalších látek zvyšujících výkonnost u Bondse i dalších profesionálních sportovců," uvádí obžaloba.

Třiačtyřicetiletý pálkař, kterému v San Francisku skončila smlouva a poohlíží se po novém angažmá, podle svého právníka vinu popírá. Komisionář MLB Bud Selig prohlásil, že bere obvinění velmi vážně a bude proces bedlivě sledovat. Rozhodnutí prokurátorů komentoval i americký prezident George Bush. "Prezident je velmi zklamaný, že tohle slyší. Jednoznačně je to smutný den pro baseball," řekl tiskový mluvčí Bílého domu Tony Fratto.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články