Hlavní obsah

Mezi maskoty olympiády ve Vancouveru je i sněžný muž

VANCOUVER

V severoamerické mytologii našli pořadatelé zimní olympiády ve Vancouveru 2010 inspiraci, při výběru maskotů pro hry v kanadské metropoli. Symboly her se tak stal sněžný muž jménem Quatchi, mořský medvěd - což je napůl medvěd a kosatka - Miga a duch z hor Britské Kolumbie Sumi, který má křídla hromového ptáka a nohy černého medvěda. Tři hlavní tváře olympiády mají také svištího kamaráda Mukmuka.

Článek

Podle organizátorů je Quatchi, který nosí modré klapky na uši, velkým fanouškem ledního hokeje. K jeho vzniku inspiroval organizátory mytický obyvatel severoamerických lesů sasquatch, který podle tvůrců má připomínat tajemství v podobě možných fantastických stvoření, která mohou žít v odlehlých koutech Severní Ameriky.

Milovník snowboardingu Miga vychází z legend, podle kterých se kosatky měnily v bílé medvědy, když chtěly jít na břeh. Původní obyvatelé obě zvířata uctívali - kosatky jako poutníky a strážce oceánu, černého medvěda, který byl stvořiteli světa zbarven na bílo, aby jim navždy připomínal dobu ledovou.

Sumi, jehož nejmilejším nápojem je horká čokoláda, je dobrým duchem z hor, jež stráží. Jméno vzniklo ze slova "sumesh", což znamená strážný duch. Křídla hromového ptáka, který býval častou ozdobou indiánských totemů, nohy černého medvěda a čepice z hlava kosatky představují spojení mezi lidským, zvířecím a spirituálním světem.

Reklama

Související témata: