Hlavní obsah

Bronzová z mistrovství Evropy Sáblíková se bála, že medaile nemusí vyjít

KOLOMNA/PRAHA

Rychlobruslařka Martina Sáblíková věděla už před evropským vícebojařským šampionátem v ruské Kolomně, že loňské zlato bude letos viset hodně vysoko. Zatímco se loni v italském Collalbu jelo na pod širým nebem, podmínky v ruské hale hovořily ve prospěch závodnic, které umějí dobře i krátké tratě.

Článek

„Jela jsem do Ruska s tím, že bronz bude velmi dobrý. Vrátila se především Holanďanka Ireen Wüstová, která je velice všestranná a podle mne byla největší favoritkou, což také potvrdila ziskem zlaté medaile. Pro mne bylo důležité neztratit na krátkých distancích,“ říkala Právu do telefonu Sáblíková v neděli večer.

„Na pětistovce jsem zajela svůj nejlepší výkon. Na sprinty nejsem, ale vím, že na téhle trati potřebuji ještě trochu zrychlit. Tři kilometry jsem v sobotu zajela dosud nejrychleji na evropském kontinentu. Světový rekord na této trati mám ze zámoří. Po polovině čtyřboje jsem věděla, že k medaili je hodně daleko, ale pořád je reálná. Trochu jsem se ale bála, že to tentokrát nemusí vyjít,“ dodala.

Trať na 1500 m není pro českou závodnici nejsilnější

Nedělní program začínal závodem na kilometr a půl. Ani tato trať není pro českou závodnici tou nejsilnější. „Zajela jsem svůj solidní výkon na této trati, ale vím, že jsem mohla být rychlejší při rozběhu. Ten nebyl nejlepší,“ přiznala. „Před závěrečnými pěti kilometry jsem byla hodně nervózní. Led nebyl nejlepší a jela jsem s Wüstovou. Věděla jsem, že její náskok je asi nesmazatelný, ale trenér mi řekl, že ostatní soupeřky přede mnou zajely časy, které bych měla pokořit a dosáhnout na medaili. Dala jsem do závodu všechno, co ve mně ještě bylo, a vyšlo to na bronz. Opět jsem zajela svůj nejlepší evropský čas. Navíc na tři i pět kilometrů jsem vytvořila rekord dráhy i evropského vícebojařského šampionátu,“ oddechla si Sáblíková.

V pondělí odpoledne se krátce zastaví v Praze. „Po příletu a tiskové konferenci jedeme hned za další přípravou do zahraničí. V Hamaru se pojede v závod Světového poháru na pět kilometrů, tam bych chtěla Wüstové porážku oplatit,“ rozloučila se Sáblíková.

Reklama