Hlavní obsah

Vernermánie už dorazila do haly v Záhřebu

ZÁHŘEB

V pondělí, dva dny před začátkem krasobruslařských bojů o evropské medaile, narušovaly modrožlutou monotónnost hlediště Záhřebské sportovní haly čtyři velké plakáty. Texty na nich různé, ale všem dominovalo barevně vyvedené jméno Tomáš Verner.

Článek

Při úterních trénincích už se prezentovali i fanoušci soupeřů. „Ale mých plakátů je tu pořád nejvíc,“ spokojeně hlásil jednadvacetiletý Verner. Obzvláště jeden ho pobavil. „Kick ass, Sluníčko-san,“ tedy „Nakopej jim zadky, Sluníčko“ s dodatkem „san“ vyznačujícím v japonštině respekt, zněl text od fanynek ze země vycházejícího slunce.

Hlediště měl prostudované. „Před tréninkem je čas se podívat,“ přiznává. Ani trenérka Vlasta Kopřivová mu nebrání. „Nemyslím, že ho to rozptýlí, spíš nabudí. Vždyť kdo by chtěl koukat na prázdné sedačky,“ říká. Když se ale Verner po tréninku zastaví po českých novinářích na delší dobu i u francouzských, dává mu najevo, aby se pomalu přesunul na hotel.

Lambiel nevýrazný, Joubertovi to skákalo 

„Ono je to strašně těžké. Tomáš je hodně přátelský, s každým by se nejradši zastavil a povídal si. Jenže stejné to bylo i v Paříži, kde o něj byl obrovský zájem, a pak to dopadlo strašně,“ připomíná jeho výpadek z listopadové Trofeje Erica Bombarda. „Měl by se naučit i lidi odmítat, i když je složité to udělat tak, aby nevypadal neochotně,“ krčí rameny. Právě jeho bezprostřednost totiž Vernerovi zajistila popularitu, díky níž se dnes a zítra jistě zvedne prodej plyšových hraček v četných stáncích záhřebské haly.

Při posledním tréninku před středečním krátkým programem (od 15.40 vysílá ČT 4, Verner jede jako poslední v 17.19) dlouho se skoky šetřil. Do čtverného toeloopa se pustil v závěru a vyvedl se mu čistě až na čtvrtý pokus. „V krátkém programu ho skákat nebudu, pokud se někomu povede, budu to muset nahnat jinde. Krokové pasáže pojedu nejobtížnější,“ plánuje.

Hlavní soupeře už stihl obhlédnout. „Lambiel byl nevýrazný, Joubertovi to skákalo,“ zaznamenal, než odešel do hotelu u haly. Pokoj sdílí s tanečníkem Davidem Vincourem. „S Tomášem se vyblbneme, ale těsně před závodem máme každý svůj prostor, do něhož si nelezeme,“ popisuje Vincour. „Jsme na sebe zvyklí, navíc když jsem s ním bydlel, tak se mi většinou dařilo. Tak už jsem se ho ani neptal,“ směje se Verner.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.