Hlavní obsah

Snookerová špička se v Praze předvedla až po menším trapasu

PRAHA

Počáteční rozpaky diváků a pořadatelské zmatky provázely první vystoupení mistrů snookerového tága na české půdě v rámci The Exhibition Tour 2008 v Praze. Diváci natěšení na první profesionální snooker (kulečníkovou disciplínu) v Česku ale byli v pátek večer shovívaví a zmatky přecházeli velkoryse.

Článek

Patnácti stovkám diváků v nabité hale basketbalové Sparty Praha se na úvod představili dva nejlepší čeští hráči, ale jen papírově. V Praze žijící Brit Richard Ormiston a Číňan s českým pasem Fang Hai Jiang se utkali v prvním utkání o postup do finálové čtyřky. "Pro naše dva hráče je to životní zážitek, hrají o zápas kariéry," prohlásil moderátor Michal Šíma. A měl pravdu, oba předvedli velmi taktickou, leč nepříliš pohlednou a nervózní bitvu na dva framy. V prvním triumfoval s přehledem Ormiston, jenže ve druhém předvedl Číňan dvacetibodovou sérii, partii vyrovnal a nakonec zvítězil i v rozstřelu.

Rozpačité publikum jakoby nevědělo, co s exhibicí počít. Nejprve tleskalo každému šťouchu obou amatérů, ale pak došlo i těm, kteří znají snooker jen z televize, že se na špičkový duel vůbec nedívají, a v hale se rozhostilo trapné ticho. Nezměnil ho ani Fang Hai Jiang, který po jednom z úspěšných šťouchů zasalutoval divákům přesně stejným způsobem, jakým před deseti lety bavil hokejové příznivce Jaromír Jágr.

Šíma: U nás není jediná herna

"U nás je kulečník bohužel stále brán jako hospodská zábava. Chybí tu byť jediná herna, kde by mohli snookeroví hráči vyrůstat. Také prostředí poolových heren nemá většinou se sportem mnoho společného. Je to úkol pro budoucnost tohle změnit, ukázat, že podobně jako v Británii je kulečník sportem se vším všudy," zhodnotil stav českého kulečníku pro ČTK Šíma.

Teprve když přišly ke stolu očekávané hvězdy, začalo se publikum snookerem konečně bavit. Hvězdný Shaun Murphy převedl hned v úvodním framu úctyhodnou šňůru 85 bodů, a to ještě nebylo všechno, na řadu měli přijít i legendární šestinásobný mistr světa Steve Davis či aktuální světová jednička John Higgins. Soudě podle reakcí diváků a bouřlivého aplausu při jejich jménech přenosy ze snookeru na televizním kanálu Eurosport si u nás diváky našly. Po turnaji následovala ještě exhibice efektních šťouchů.

Reklama

Související témata: