Hlavní obsah

Nejslavnější americký dostih vyhrál favorizovaný Big Brown

LOUISVILLE

Nejslavnější americký dostih Kentucky Derby o dva milióny dolarů vyhrál dosud neporažený Big Brown, jenž 134. ročník na dráze Churchill Downs zvítězil s jasnou převahou téměř pěti délek. Druhé místo vybojovala jediná klisna v dvacetihlavém poli Eight Belles, která však po doběhu dostihu nešťastně klopýtla a musela být veterináři pro neléčitelné zranění přímo na dráze utracena.

Článek

Big Brown nastupoval po triumfu ve Forida Derby jako favorit, jeho nevýhodou byl ovšem vnější startovní box s číslem 20. Hřebec pod vedením zkušeného Kenta Desormeauxe se však se svou nevýhodou skvěle vyrovnal a nenechal nikoho na pochybách o své momentální suverenitě.

Trenér Dutrow jeho zásluhou tak pokračoval ve výborné sezóně, kterou jeho svěřenci potvrdili i na dubajském mítinku, a bezprostředně po dostihu potvrdil, že má zájem na tom, aby se jeho svěřenec pokusil získat klasickou Trojkorunu. Do té patří v USA ještě Preakness Stakes a Belmont Stakes.

Letošní Kentucky Derby vidělo přímo v Churchill Downs 157 770 diváků, což je druhá největší dostihová návštěva v historii USA.

Kentucky Derby (2000 m):
1. Big Brown (ž. Desormeaux, trenér Dutrow, majitel International Equine Acquisitions Holdings), 2. Eight Belles, 3. Denis of Cork. Čas 2:01.82.

Reklama