Hlavní obsah

Dana Brožková je mistryní světa v orientačním běhu

SKŘÍPOV

Dana Brožková se stala mistryní světa a pro český orientační běh vybojovala první zlatou medaili od roku 1991. Ve Skřípově na Prostějovsku v sobotu vyhrála finále závodu na klasické trati.

Článek

Sedmadvacetiletá domácí reprezentantka předčila na dvanáctikilometrové trati stříbrnou Norku Marianne Andersenovou o 43 sekund. Třetí Annika Billstamová ze Švédska už na vítězku ztratila více než minutu. Na první místo se přitom Brožková probojovala až v závěru, kdy její soupeřky ztratily.

"Ještě tomu stále nemůžu uvěřit," usmívala se v cíli čerstvá mistryně světa, jejímž nejlepším výsledkem do dnešního dne byl bronz z MS 2006 v Dánsku. "Pomohlo mi, že jsem na trati doběhla o dvě minuty Norku Hauskenovou," připomněla Brožková mistryni světa z nedělního závodu ve sprintu, kterou dostihla už na desáté kontrole z 24.

Čistý začátek

"Začátek trati jsem šla čistě, pak jsem drobně zaváhala na dlouhém postupu zhruba v půlce závodu. Špičkový, bezchybný závod to nebyl, ale přesto jsem věděla, že mám na to dnes uspět," dodala Brožková.

Její mladší sestra Radka získala ve čtvrtek bronz na krátké trati a obě mají šanci svoji medailovou sbírku ze světového šampionátu ještě rozšířit v nedělním závodu štafet. "Uděláme maximum pro to, abychom získaly další medaili," řekla Brožková.

Její zlato je prvním titulem z MS pro samostatnou Českou republiku, navíc v královské disciplíně orientačního běhu. Naposledy se před 17 lety ještě v československých barvách radovali na krátké trati Jana Cieslarová a Petr Kozák. Oba tehdy rovněž triumfovali v domácím prostředí v Mariánských Lázních.

Závod mužů vyhrál pětadvacetiletý Švýcar Daniel Hubmann, který se dočkal zlata z MS po sedmi stříbrných medailích. Na sedmnáctikilometrové trati s 36 kontrolami a převýšením 750 metrů porazil druhého Anderse Nordberga z Norska o minutu a 15 sekund, třetí skončil Francois Gonon z Francie.

Lepší z české dvojice byl Michal Smola, jenž doběhl na 13. místě. "Ze začátku to bylo dobré. Pak jsem se ale škrábl větví do oka, špatně jsem viděl do mapy i pod nohy a ke všemu jsem ke konci pořádně vytuhl," konstatoval v cíli zklamaný Smola, který přitom měl po čtvrtečním stříbru z krátké trati medailové ambice i ve své nejsilnější disciplíně. "Snad zítra," doplnil Smola s výhledem na nedělní štafety.

Výsledky - klasická trať, finále:
Muži: 1. Hubmann (Švýc.) 1:46:08, 2. Nordberg (Nor.) -1:15, 3. Gonon (Fr.) -1:57, 4. Chramov (Rus.) -3:22, 5. Merz (Švýc.) -3:39, 6. Dávidík (SR) -4:07, ...13. Smola -5:42, 24. Mrázek (oba ČR) -9:35.
Ženy: 1. D. Brožková (ČR) 1:24:26, 2. Andersenová (Nor.) -43, 3. Billstamová (Švéd.) -1:02, 4. Hauskenová (Nor.) -1:48, 5. Soesová (Dán.) -2:58, 6. Johanssonová (Švéd.) -3:43, ...8. Juřeníková -5:13, 21. Panchártková (obě ČR) -11:43.

Reklama