Hlavní obsah

Strnada zradily náboje, Sychru dvojstřel

PEKING

Smutné a smolné bylo loučení s olympiádou pro zatím nejúspěšnější část české výpravy - sportovní střelce. V brokové disciplíně skeet i olympijské rychlopalbě při tom měli čeští střelci velice blízko finále. V jejich dvoudenních soutěžích pro ně byl nešťastný už pátek.

Foto: PRÁVO

Jan Sychra

Článek

Martina Strnada zradily náboje. Střílejí se vždy dvě série po pěti ranách. Terče se otáčejí na 8, 6 a 4 sekundy a v tomto limitu musí střelec zasáhnout všech pět terčů, to se opakuje dvakrát a druhý den se střílí to samé. Strnad měl první závadu v sérii na 6 sekund. „Tu jsme vyřešili, jednu technickou závadu má střelec podle pravidel povolenou. Jenže horší problém přišel v jedné sérii na 4 sekundy, kdy mi nevyšly dvě poslední rány, takže jsem přišel o dvacet bodů. Druhá závada už povolená není,“ vysvětlil Strnad svůj problém.

Selhaly náboje firmy Eley. „Měl jsem na olympiádu vybranou speciální sérii nábojů. Až do pátku fungovaly skvěle, vystřílel jsem jich snad tisíc a bez problémů. Zradily mě v nejméně vhodnou chvíli, 267 bodů bylo málo,“ říkal Právu smutně Martin Strnad. „V sobotu jsem si šel už jen zastřílet a potvrdit sám sobě, že jsem přijel v dobré formě. nástřel 295 bodů byl však nejlepší ze všech startujících. Kdybych měl v pátek místo nul devítky, nebo jednu osmičku, pořád bych byl ve finále a střílel o medaili,“ litoval střelec.

„Strašně mě to mrzí, zejména, když jsem si to nezavinil, ale důvodem byly náboje, což neovlivním. Může mě těšit jen to, že na finále výkonnostně mám,“ kroutil hlavou Strnad. „Něco takového jsem za víc než dvacet let, co střílím a trénuji, ještě nezažil,“ dodal bezmocně trenér Břetislav Putna. Strnad skončil s 562 body šestnáctý.

Podhráský ztratil šance také v pátek

Mladý Martin Podhráský ztratil šance také v pátek. „V sérii na čtyři sekundy jsem udělal při druhé ráně chybu, ztratil mnoho času a bylo po nadějích. V sobotu to bylo solidní, ale ztráta se dohonit nedala. Je to škoda, ale vyzkoušet si atmosféru olympijského závodu je pro mne velice cennou zkušeností,“ Litoval Podhráský, kterého 565 bodů zařadilo na čtrnáctou příčku.

Také Jan Sychra pohřbil medailové naděje už v pátek. Po čisté pětadvacítce a čtyřiadvacítce dal jen dvacet jedna bodů a musel spoléhat, že mu sobota vyjde na sto procent, tedy padesát bodů. V první položce trefil všech 25 terčů, ale ve druhé mu tři ulétly a propadl se 117 body na šestnáctou příčku. „Měl jsem problémy s dvojstřely na čtvrtém stanovišti, ty mě stály čtyři body, také šestka mi moc nešla. Věřil jsem, že tu udělám lepší výsledek,“ krčil rameny Jan Sychra.

Zlatou medaili vybojoval až po rozstřelu s evropským šampiónem Norem Torem Brovoldem mistr světa z roku 2005 Američan Vincent Hancock.

Haman s Jeřábkem bez velkých ambicí

Do nedělního zvodu v libovolné malorážce na 3x40 ran jdou Václav Haman s Tomášem Jeřábkem bez velkých ambicí. Za to Matt Emmons by měl pod dohledem manželky Kateřiny bojovat o zlato.

„Vždycky to může být lepší. Nejvíc mrzí technické problémy, které střelec neovlivní a také střelcovo osobní selhání. Dvě zlaté medaile Davida Kosteleckého a Kateřiny Emmons, která ještě přidala stříbro, jsou však nejlepším výsledkem českých sportovních střelců v historii olympiád. Určitě neusneme na vavřínech. Peking také ukázal, v čem máme slabiny,“ ohlédla se za vystoupením českých střelců sportovní ředitel ČSS a šéftrenér na OH Vladislav Šaňák.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články