Hlavní obsah

Korbel chce na ME ukázat, co umí

PRAHA

Jen krátkou dobu na aklimatizaci budou mít čeští stolní tenisté na nadcházejícím mistrovství Evropy, neboť do Petrohradu odlétají až den před jeho zahájením. Zatímco muži se chtějí vrátit do elitní divize, ženy budou usilovat o udržení v evropské špičce. Veterán Petr Korbel by rád uspěl na svém čtrnáctém mistrovství i mezi jednotlivci.

Článek

Soutěže družstev budou v Petrohradu probíhat od 4. do 7. října, jednotlivci mají na programu zápasy od 8. do 12. října. Mužstvo ve složení Petr Korbel, Tomáš Pavelka, Josef Šimončík, Tomáš Konečný a Lubomír Jančařík bude usilovat o postup mezi elitu. Ve skupině 2. divize, kam naše družstvo spadlo na loňském ME v Belehradě, se čeští stolní tenisté střetnou s hráči Anglie, Lotyšska a San Marina. Do čtvrtfinále postoupí nejlepší dva. Oba finalisté a tým, který skončí na třetím místě, postoupí do elitní divize.

Korbel chce dokázat, že patří do evropské špičky

Náš celek bude hrát ve stejném složení jako na únorovém mistrovství světa v Číně, kde skončil na výborném pátém místě a byl nejlepším evropským týmem. Trenéra Tomáše Demka mrzí, že čeští hráči nebudou moci bojovat o medaile. „Loni jsme bohužel vypadli z elity. V průběhu ME se nám zranili tři hráči, což se snad nikdy ještě nestalo. Letos je tedy našim jediným cílem vrátit se tam, kam patříme. I když to bude velmi těžké, věřím, že kluci se mezi nejlepší trojici dostanou,“ naznačil ambice Demek.

Po soutěžích družstev se naplno rozběhnou zápasy jednotlivců a čtyřhry. Velkou nadějí je stálice českého ping-pongu Petr Korbel. "V žebříčku jsem spadl na místo, které se mi vůbec nelíbí. Chci tedy dokázat, že stále patřím do evropské desítky," přál si sedmatřicetiletý závodník, jenž jede na své již čtrnácté mistrovství.

Družstvo žen čeká nelehký úkol   

Družstvo žen ve složení Dana Hadačová, Renata Štrbíková, Iveta Vacenovská a Kateřina Pěnkavová by chtělo vylepšit 9. místo z posledního evropského šampionátu. Los ale nebyl k našim ženám příliš přívětivý. Ve skupině je čekají loňské vicemistryně Evropy z Ruska, Holanďanky s evropskou šampiónkou Li Ťiao a Bulharky. Trenér Miroslav Cecava však doufá, že se hráčky poperou o druhé postupové místo.

Olympionička Dana Hadačová by ráda uspěla i v soutěž jednotlivkyň. "Vše je otevřené. Hodně záleží na rozlosování, neboť je na turnaji i mnoho čínských závodnic s evropskými pasy. Udělám maximum, abych se ukázala v nejlepším světle a uhrála co nejlepší výsledky," přislíbila Hadačová.

V červenci příštího roku se v Praze uskuteční mistrovství Evropy juniorů. Na startu se objeví kompletní evropská mládežnická špička z více než 45 zemí. O rok později bude česká metropole hostit evropský šampionát, na kterém by čeští stolní tenisté v čele s Korbelem chtěli bojovat o medaile.

Reklama