Hlavní obsah

Vysokoškolská reprezentace letí na univerziádu bez hvězd

PRAHA

Mistrovství světa v klasickém lyžování notně komplikuje život i české vysokoškolské reprezentaci. Kvůli tuhému nominačnímu boji totiž přišla o řadu možných posil, které před univerziádou v čínském Charpinu daly přednost snaze získat místo v národním týmu. Mimo jiné tak vysokoškoláci přišli o sdruženáře Tomáše Slavíka. Česká reprezentace, čítající 64 sportovců, se do Charpinu začne přesouvat již tento týden a o medaile bude bojovat od 18. do 28. února.

Článek

"Vysokou školu u nás studuje hodně špičkových sportovců, ale získat je není snadné. Třeba krasobruslař Tomáš Verner dal před univerziádou přednost přípravě na mistrovství světa, skokan Borek Sedlák zase bojuje o nominaci na lyžařský šampionát," vypočítal nejcitelnější ztráty sekretář České asociace univerzitního sportu Václav Šamberger. Přetržený zkřížený vaz zase stál účast sjezdaře Martina Vráblíka.

I proto jsou ambice české reprezentace letos velmi skromné. "Úspěchem by byly tři nebo čtyři medaile," řekl ČTK Šamberger. Ve vysokoškolském sportu navíc roste konkurence do nebývalé tvrdosti. "Třeba v Číně hraje univerzitní tým nejvyšší profesionální soutěž, zatímco my musíme tým porůznu poskládat," řekl vedoucí hokejového týmu Miloš Fiala.

Kapitánem hokejistů by měl být Jakeš

Většina hokejového týmu se rekrutuje z druhé nejvyšší soutěže. Tahounem by měl být urostlý útočník Jiří Jakeš, který po čtyřech letech na farmě Bostonu Bruins hrál krátce i extraligu za Spartu a teď se snaží skloubit studium pražské VŠE s první ligou v Benátkách nad Jizerou. "Počítáme s ním jako s kapitánem, proti loňsku má mnohem větší formu," dodal Fiala.

Vedle Jakeše patří k hvězdám hokejového týmu i kmenový hráč Liberce brankář Michal Nedvídek nebo exkarlovarský obránce Tomáš Štryncl, který nyní hraje univerzitní soutěž v kanadském Bramptonu. V týmu je i řada hráčů, kteří okolo dvacítky prošli kádry extraligových týmů, pak se ale vytratili.

"Extraligová zátěž je enormní, skloubit ji se studiem v podstatě nejde," vysvětlil jejich zmizení v nižších soutěžích Fiala. Vybírat mohl ze 119 studentů, kteří hrají od druhé ligy po extraligu. I proto budou hokejisté jednou z nevětších medailových nadějí.

"Nejvíce budeme spoléhat na Lucii Hrstkovou, která už v Innsbrucku před čtyřmi lety získala nejvíce medailí, šanci má i biatlonista Jaroslav Soukup či někdo ze snowboardistů," dodal Šamberger. Naopak běžci či snowboardisté musejí spoléhat jen na nadšení. "Nebudeme si nic nalhávat, jede tam druhá garnitura," dodal sekretář.

Reklama