Hlavní obsah

VIDEO: Za zlato dostane český olympionik jeden a půl miliónu korun

PRAHA

O pět set tisíc korun více dostane český sportovec, který přiveze z olympijských her ve Vancouveru zlatou medaili. Na středečním plenárním zasedání to schválil Český olympijský výbor. Olympijský vítěz tak obdrží prémii ve výši jednoho a půl miliónu korun, stříbrný medailista získá 700 tisíc a bronzový 400 tisíc korun. Polepší si také vícečlenná družstva.

Foto: Václav Mudra

Předseda ČOV Milan Jirásek s podepsanou přihláškou na OH ve Vancouveru

Článek

V úvodu plenárního zasedání slavnostně podepsal předseda ČOV Milan Jirásek přihlášku Českého olympijského týmu na zimní olympijské hry, které se uskuteční od 12. do 28. února 2010 v kanadském Vancouveru. "Podle dosavadních výsledků pojedeme do Vancouveru s vysokými ambicemi. Olympiáda v Pekingu nás naučila jedno čínské přísloví: "Buď připraven na nejhorší, ale doufej v nejlepší." My uděláme vše pro to, abychom připravili pro naši výpravu ty nejlepší podmínky," prohlásil při podpisu Jirásek. Šéfem kanadské mise bude místopředseda ČOV František Dvořák.

Polepší si všichni

Na březnovém zasedání výkonného výboru bylo projednáno zvýšení odměn českým medailistům pro nadcházející olympiádu. Český olympijský výbor tento návrh ve středu schválil. Český sportovec, který na OH získá zlatou medaili, dostane jeden a půl miliónu korun, tedy o pět set tisíc více než v předchozích letech. O sto tisíc korun si polepší také stříbrný a bronzový medailista. Za druhé místo obdrží prémii ve výši 700 tisíc korun a za třetí příčku 400 tisíc.

Předseda ČOV Milan Jirásekfoto: Václav Mudra

Schváleny byly i odměny pro vícečlenná družstva. Například čtyřčlenná posádka si za vítězství přijde na necelé tři milióny. Pokud by český hokejový tým napodobil úspěch z olympiády v Naganu 1998, dostal by deset miliónů. Realizační tým si za zlato rozdělí pět set tisíc místo dosavadních 300 tisíc. "Od olympiády v Atlantě se s tím nic nedělalo, nyní již uzrál čas. Český olympijský výbor je finančně stabilizovaný, takže jsme to mohli udělat bez obav," řekl místopředseda ČOV pro sport František Dvořák.

Zatím se nominovalo 76 sportovců

Na zasedání byly také probrány zásady nominace sportovců na olympijské hry ve Vancouveru. Svazy získají pro svůj sport či disciplínu místo, umístí-li se sportovec na mistrovství Evropy mezi nejlepšími osmi, nebo obsadí-li na mistrovství světa nejhůře 16. pozici. Štafety se na MS musí umístit do poloviny startovního pole. Nominovat se lze také umístěním do 16. místa průběžného celkového pořadí ve Světovém poháru v olympijské sezóně.

Pozvánka pro české olympioniky na OH ve Vancouveru 2010 podepsaná Milanem Jiráskemfoto: olympic.cz

„Akceptovat budeme i pozvánky od mezinárodních federací, tzv. divoké karty,“ dodal Dvořák. Zatím se na ZOH ve Vancouveru kvalifikovalo 76 sportovců, třiašedesát mužů (včetně třiadvaceti hokejistů) a třináct žen. Posledním dnem pro plnění kvalifikačních kritérií bude 17. leden 2010, o čtyři dny později ČOV nominace projedná a schválí.

ČOV počítá letos s příjmem 89 miliónů

Pro letošní rok počítá Český olympijský výbor s příjmem 89 miliónů korun. Jde o zisky ze státního rozpočtu (přibližně 46 miliónů), z příspěvků Mezinárodního olympijského výboru a z marketingových aktivit. Na přípravu účasti Českého olympijského týmu na olympiádě ve Vancouveru vynaloží výbor letos necelých osm miliónů korun.

Pozvánka pro české olympioniky na OH ve Vancouveru 2010foto: olympic.cz

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.