Hlavní obsah

A mám maturitu! oddechla si Sáblíková

NOVÉ MĚSTO NA MORAVĚ

Světová šampiónka a vítězka Světového poháru Martina Sáblíková ve čtvrtek dopoledne zvládla maturitu na sportovním gymnáziu Vincence Makovského v Novém Městě na Moravě. Po poslední otázce si spokojeně vydechla: „A mám maturitu!“ Zkoušku úspěšně složila absolvovala na sportovním gymnáziu Vincence Makovského v Novém Městě na Moravě stejně jako její reprezentační kolegyně Andrea Jirků.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Světová rekordmanka v rychlobruslení Martina Sáblíková (vpravo) s maminkou Evou

Článek

Kdy vám bylo před maturitní komisí nejhůře?

Úplně nejhůř mi bylo ještě před zkouškou. To jsem cítila větší nervozitu, než na závodech.

Při žádné otázce jste se nezapotila?

Ale ano. Nejvíc v předmětu Základy společenských věd, kdy jsem si vytáhla otázku demokracie, stát a moc. To mi dalo zabrat. Politiku nemusím. Ale dostala jasem se z toho.

Co jste měla za otázky ve zbývajících předmětech?

V češtině  humanismus a renesanci, v němčině Českou republiku a v teorii sportovní přípravy doping. Ta mi šla nejlépe, ale při těch dvou zbývajících jsem měla vcelku šťastnou ruku.

Prozradíte známky?

Kdepak. Ani celkový součet. Nebylo to nic excelentního, ale maturitu mám.

Byla alespoň nějaká jednička?

Tak to ano. Na tu jsem pyšná.

Jak dopadla kolegyně z Novis Teamu Andrea Jirků?

Také maturitu udělala.

Kolik let jste vlastně studovala?

Sedm let, protože vedení školy mi vyšlo maximálně vstříc. Většinu roku závodím nebo jsem na zahraničních přípravách. Studium jsem měla rozložené, ale letos jsem si řekla, že už musím udělat maturitu, abych měla čas a čistou hlavu pro přípravu na olympiádu. Moc děkuji pedagogům, kteří se mnou měli svatou trpělivost a hodně mi pomohli zejména při závěrečné přípravě na maturitu.

Pustíte se do další školy?

Jenom to ne! Vážně, určitě ne v nadcházejícím roce a sezóně. Po olympiádě to zvážím. Lákala by mne Fakulta tělesné výchovy a sportu Karlovy Univerzity v Praze. Tam bych mohla uplatit především to, co znám ze sportovní praxe.

Co vás čeká v nejbližších dnech?

V těch posledních jsem toho moc nenatrénovala, spíš jsem sportem odpočívala od učení, ale v hlavě jsem měla maturitu. Teď začnu naplno přípravu na Vancouver. V červenci vyrážíme za ledem do zahraničí. Příprava zase dostane tradiční řád. Vrcholem samozřejmě bude olympijský Vancouver, ale je tam i Světový pohár a šampionáty.

Chybí mi tam nějaká dovolená?

Ta klasická letos nebude. Fyzicky jsem si odpočinula po světovém šampionátu a při učení. Teď si v přípravě odpočinu psychicky od učení. Budu s naším týmem, což je báječné. Je to fajn pocit, mít maturitu a čistou hlavu, takže se mohu naplno věnovat jen rychlobruslení.

Reklama