Hlavní obsah

Pechsteinová měla údajně zvýšené hodnoty testů i v minulosti

BERLÍN

Německá rychlobruslařka Claudia Pechsteinová, která dostala dvouletý trest za doping, měla údajně zvýšené hodnoty krevních testů i několikrát v minulých letech. V rozhovorech pro německá média to uvedli experti na sportovní medicínu.

Foto: Matt Dunham, ČTK/AP

Německá rychlobruslařka Claudia Pechsteinová

Článek

Nejúspěšnější německá sportovkyně v historii zimních olympijských her byla minulý týden potrestána za zvýšené hodnoty retikulocytů z únorového světového šampionátu. Lékař Klaus Pöttgen pro Frankfurter Allgemeinen uvedl, že už v březnu 2007 měla Pechsteinová zvýšené hodnoty hemoglobinu.

Norimberský dopingový expert Fritz Sörgel pro Tagesspiegel zároveň upozornil, že zaznamenal podobné výsledky u hemoglobinu při testech v únoru roku 2004. Oba lékaři se však shodují, že samotné výsledky krevního obrazu rychlobruslařskou ikonu z dopingu neusvědčují. Zároveň jí radí, aby zůstala ve dvoutýdenní karanténě a podrobila se důkladnému vyšetření u genetiků, chemiků a hematologů. Jedině tak bude prý moci uspět s odvoláním proti trestu u sportovní arbitráže CAS v Lausanne.

Jedna z nejúspěšnějších rychlobruslařek měla až do šampionátu v Hamaru vydařenou sezonu. V listopadu vyhrála závod SP na 5000 metrů v Moskvě a jako jediná tak dokázala od listopadu 2006 porazit na této trati českou hvězdu Martinu Sáblíkovou. V lednu v Heerenveenu se pak trochu nečekaně stala mistryní Evropy ve víceboji jako nejstarší závodnice v historii. Měsíc nato však kvůli údajné nemoci nedokončila MS v Norsku a posléze neodjela do zámoří na finále Světového poháru a šampionát na jednotlivých tratích.

Reklama

Související témata: