Hlavní obsah

Pětice rakouských biatlonových trenérů smí do Vancouveru

VÍDEŇ

Rakouský olympijský výbor zrušil pěti biatlonovým trenérům trest za údajnou spoluvinu na dopingovém skandálu při olympijských hrách v Turíně 2006. Všichni by měli mít možnost pomáhat reprezentaci na olympiádě ve Vancouveru.

Článek

"Lyžařská federaci říkala, že by bez nich nemohl biatlonový tým na olympiádě fungovat, a to by byla škoda, protože v uplynulé sezóně se jim dařilo," řekl Leo Wallner, předseda Rakouského olympijského výboru. Dodal, že Mezinárodní olympijský výbor by měl rozhodnutí akceptovat. Alfred Eder, Walter Gapp, Walter Hörl, Heinz Mühlbacher a Stefan Rohrmoser by tak mohli jet do Kanady.

Sedm dalších členů tehdy potrestaného realizačního týmu, jako třeba servismani, šéf biatlonu Markus Gandler a trenér běžců Gerald Heigl, má stále zákaz účastnit se v budoucnu olympijských her.

Kontroverzní trenér Walter Mayer

"Rozhodnutí ohledně pěti trenérů je pozitivním signálem, ale rozdíl mezi vinnými a nevinnými je nepochopitelný," uvedla Rakouská lyžařská federace v prohlášení. "To snad není pravda. Neudělali nic špatného jako my a jsou pořád v trestu. To je směšné!" zlobil se Eder.

Celá kauza vznikla poté, co se v dějišti turínské olympiády objevil jako soukromá osoba kontroverzní trenér Walter Mayer. Rakouský kouč biatlonistů byl po dopingovém skandálu na předchozích hrách v Salt Lake City zbaven akreditace až do roku 2010. Italská policie pak při razii u biatlonistů a běžců objevila několik předmětů sloužících k nedovolenému zvyšování výkonnosti. Sportovci se podrobili dopingové zkoušce, ale desítka vzorků přinesla negativní výsledky.

Exekutiva MOV materiál zabavený policií považovala za důkaz organizovaného hromadného podvodu a zakázala účast na olympiádách čtyřem sportovcům, dvanácti členům realizačního tým a udělila Rakušanům pokutu ve výši jednoho milionu dolarů.

Reklama

Související témata: