Hlavní obsah

Na ženský box se kouká skrz prsty

PRAHA

Radili jim: „Vraťte se k plotně!“ A slýchávají to od mužů dál i poté, co byl jejich sport zařazen do programu londýnských her 2012. Odpůrci „něžného pohlaví“ v olympijském ringu nevzali ženský box na vědomí.

Foto: Sport.cz

Česká boxerka Danuše Dilhofová

Článek

Vadí jim, že nemá tak početnou základnu jako mužský. Prestiž olympijské medaile tím prý bude znehodnocena. „Jako jsou sporty pro ženy (akvabely, moderní gymnastika), měly by být sporty výhradně pro muže. Udělat z ženského boxu olympijský sport a ještě na úkor mužů, to je na pováženou,“ napsal na webu profiboxing.cz nejlepší český profesionál Lukáš Konečný.

Světová boxerská asociace (AIBA) ubrala boxerům na OH jednu váhu a místo ní do programu zařadila tři ženské kategorie po 12 startujících. „Tenhle počet je pro nás naprostým minimem,“ oponuje Konečnému reprezentační trenérka žen Šárka Stoklásková. „Lukáš totiž sleduje ženský box jen letmo. Přitom exhibiční boxerské zápasy žen byly na olympiádě dávno předtím, než byl na světě Lukáš nebo jeho tatínek,“ připomíná Stoklásková hry v St. Louis 1904...

Od stříbra Rudolfa Kraje v Sydney 2000 čeští boxeři účast na olympiádě nevybojovali, Stoklásková věří, že by se to nyní mohlo povést její dlouholeté svěřence Danuši Dilhofové, které v září těsně unikl postup do semifinále ME. „I kdyby to vyšlo, tak to ale stejně víc holek k boxu nepřitáhne. Náš sport není o penězích, ale o medailích a pohárcích,“ povzdechne si Stoklásková.

Přesto se s ním počítá. „Ženský box je olympijská realita. Takže příští rok zavádíme tři ženské váhy,“ dokládá šéf tradiční Velké ceny Ústí nad Labem Svatopluk Žáček.

Reklama