Hlavní obsah

Rychlobruslařka Novotná začala ME pádem v semifinále

DRÁŽĎANY

Útok na evropské zlato ve víceboji nevyšel české rychlobruslařce na krátké dráze Kateřině Novotné podle představ. V pátečním úvodním závodu na 1500 metrů v semifinále po vlastní chybě spadla a v Drážďanech musí perfektně zvládnout zbylé tři závody, aby se mohla v neděli radovat.

Foto: Pavel Rycl

Česká rychlobruslařka Kateřina Novotná

Článek

"Bohužel, tohle je shorttrack, ale byla to moje chyba," řekla pětadvacetiletá Novotná ČTK a České televizi. Těžkou hlavu si ale z prvotního neúspěchu nedělala. "Vnitřně se tomu směju, protože vím, že jsem na finále fyzicky měla a dostala bych se tam. V příštích dnech musím víc zabrat, abych získala co nejvíc bodů," doplnila.

Vítězstvím soutěž rozjela její největší sokyně Italka Arianna Fontanaová, která útočí na třetí vícebojařský titul v řadě. Mezi muži byl na patnáctistovce nejrychlejší její krajan Nicola Rodigari.

Nejlepší Češka doufala, že stále může i s výpadkem myslet na stupně vítězů. To dokázala už loni v Turíně, kde po výhře na 1500 metrů spadla na pětistovce, ale přesto byla nakonec celkově druhá.

"Myslím, že se to dá zachránit. Jsou před námi tři finále, doufám, takže se i tak dá vyhrát," uvažovala Novotná. Její trenér Jindřich Pařík sledoval jízdu z hlediště a nebyl moc optimistický. "Bez finálových bodů se bude ztráta těžko dohánět," řekl kouč.

Loudin také skončil v semifinále

Novotná přitom zpočátku jezdila suverénně. V prvním kole nedala soupeřkám šanci a měla i nejrychlejší čas ze všech. V semifinále začala opět na chvostu, ale sedm kole před cílem se hravě vyhoupla na druhé místo. O tři kola později se ovšem ocitla na ledě a bylo po nadějích.

"Asi jsem se nekoncentrovala na techniku, jak jsem měla. Zaklonila jsem se, dala váhu víc na patu, a jak jsem chtěla zatáčku zavřít, tak mě to vyhodilo," popsala okamžik, kvůli kterému "ušetřila síly".

Další český reprezentant Vojtěch Loudin rovněž skončil v semifinále, ve své rozjížďce dojel na pátém místě.

V sobotu jsou na programu ME závody na 500 metrů, v neděli se pojede kilometr a závěrečné finále na 3000 metrů.

ME v rychlobruslení na krátké dráze v Drážďanech, víceboj:
Muži - 1500 m: 1. Rodigari (It.) 2:15,682, 2. Fauconnet (Fr.) 2:15,857, 3. Kerstholt (Niz.) 2:15,989, ...15. Loudin (ČR) - vyřazen v semifinále.
Ženy - 1500 m: 1. Fontanaová (It.) 2:23,946, 2. Christieová (Brit.) 2:24,042, 3. Radanovová (Bulh.) 2:24,120, ...17. Novotná (ČR) - vyřazena v semifinále.

Reklama