Hlavní obsah

V Soči začínají od nuly, pro olympiádu musí postavit 235 objektů

PRAHA

Ruské Soči převzalo od Vancouveru pomyslnou zimní olympijskou štafetu, ale tamní organizátory čeká v nadcházejících čtyřech letech tvrdá dřina. Začínají od nuly, musí postavit 235 objektů a kompletně přebudovat infrastrukturu u Černého moře.

Článek

Do zažehnutí olympijské pochodně v oblasti sice zbývá ještě 1436 dnů, list Kommersant však připomíná, že ze sportovišť dosud stojí jen komplex pro alpské lyžování Roza Chutor. „Může nastat situace jako v Aténách, kde to honili na poslední chvíli,“ obává se předseda ČOV Milan Jirásek.

„Myslím si, že přidělení her této oblasti bylo minimálně o jedno období předčasné,“ naráží Jirásek na téměř nulové zkušenosti regionu s pořádáním velkých soutěží. „Měly by tam být i závody, při nichž by se sportoviště otestovala, taková praxe chybí,“ domnívá se Jirásek. „Naším cílem je postavit vše do dvou let, abychom pak měli dva roky na testy,“ řekl výkonný ředitel organizačního výboru her Dmitrij Černyšenko.

Dosud jen na papíře jsou ale ústřední stadión pro 40 000 diváků, obě hokejové arény, haly pro curling, rychlobruslení a krasobruslení, bobová a sáňkařská dráha i komplex pro biatlon a běhy na lyžích. Kommersant píše, že příspěvek z federálního rozpočtu přesáhne 33 miliard dolarů (skoro 633 miliard Kč), ale hned upozorňuje: „Ať by ekonomiku postihly jakékoliv otřesy, nové Soči – Putinovo město – bude stát včas. Dokud bude on v premiérském křesle, financování bude bez výpadků.“

Náklady na hry v černomořském letovisku se podle ruských médií přiblíží nejdražší olympiádě všech dob, předloňským letním hrám v Pekingu. Zatímco celkové náklady na Vancouver se odhadují na 6,5 miliardy dolarů (asi 125 miliard korun), Čínu stála olympiáda až 42 miliard dolarů (805 miliard Kč). „Ale mít peníze neznamená, že se všechno stihne. Přece jen beton nějakou dobu tuhne,“ říká Jirásek.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.

Nejnovější články

NačítámNačíst další články