Hlavní obsah

Boxer Chládek potřetí za sebou vyhrál Velkou cenu Ústí

ÚSTÍ NAD LABEM

Boxer Zdeněk Chládek potřetí za sebou triumfoval ve Velké ceně Ústí nad Labem. Nejlepší český amatérský boxer současnosti dnes porazil ve finále váhové kategorii do 64 kg Sergeje Šigaševa z Ruska 3:0 na body.

Článek

Devatenáctiletý Chládek byl jediným českým zástupcem v dnešním finálovém programu a potvrdil, že se mu proti ruským boxerům daří. "S osmi různými ruskými soupeři mám zatím vysoce aktivní bilanci. Sedí mi a zápasy s nimi mě baví," řekl Chládek spolupracovníkovi ČTK.

Duel se Šigaševem byl pro něj podle předpokladů nejtěžší na turnaji. "Snažil jsem se předcházet jeho údery, což se mi podařilo," uvedl bronzový medailista z juniorského mistrovství světa v roce 2008. Letošním vrcholem pro Chládka bude červnový evropský šampionát v Moskvě.

Jeho výkon potěšil i reprezentačního trenéra Miroslava Vrbu, který byl ale nucen přiznat, že český amatérský box má pouze jednoho mezinárodně konkurenceschopného reprezentanta.

"Je to bohužel odraz našeho současného boxu, kdy v minulých letech odcházeli nejlepší k profesionálům," uvedl Vrba, jenž počítá s tím, že společně s Chládkem by na ME mohli odcestovat ještě další dva boxeři. "Máme několik talentů mezi mladíky v nejnižších vahách, například Chromého nebo prostějovského Ščerbana," řekl Vrba.

Nejúspěšnější výpravou Velké ceny byli stejně jako před rokem Rusové, kteří opět získali tři prvenství. Úřadující světový šampion Albert Selimov se ale v "šedesátce" postaral o největší překvapení, když nestačil na houževnatého Samata Bašenova z Kazachstánu, jemuž podlehl 4:8.

V premiéře světového ženského boxu se v Ústí představilo 38 boxerek ze třinácti zemí a vítězství ve všech třech olympijských vahách vybojovaly reprezentantky Ruska. Výborné vystoupení v nabité "šedesátce" předvedla Sofia Očigavová, která porazila Čcheng Tung z Číny 7:1.

"Diváci viděli, co už všechno ženy v ringu umí. Do Ústí přicestovala absolutní světová špička, favoritky olympijského turnaje v Londýně. Věřím, že u nás tak kvalitní mezinárodní turnaj žen bude pokračovat," řekla reprezentační trenérka českých žen Šárka Stoklásková.

Reklama