Hlavní obsah

Krasobruslař Březina chce skončit na mistrovství světa do šestého místa

PRAHA

Poslední start v sezóně, ve které se mu po přestupu z juniorské kategorie podařilo výrazně se zviditelnit mezi seniory, čeká tento týden krasobruslaře Michala Březinu. Čtvrtý muž z evropského šampionátu, který obsadil na olympijských hrách ve Vancouveru desáté místo, se bude na mistrovství světa v Turíně snažit navázat na předešlé úspěšné výsledky.

Foto: Issei Kato, Reuters

Krasobruslař Michal Březina

Článek

A vzhledem k tomu, že v Itálii bude chybět řada předních krasobruslařů, rád by se umístil v elitní šestici. "Chtěl bych potvrdit formu, kterou v sezóně mám. A zajet takové jízdy, abych s nimi byl spokojený. Umístění se bude odvíjet od toho," řekl Březina.

Dobře si uvědomuje, že do Turína nepřijede hned pět krasobruslařů, kteří jej ve Vancouveru porazili. "Několik kluků, kteří byli přede mnou, vypadlo, to je pravda. Papírově bych tak měl být do šestého místa. Vše se bude odvíjet od toho, jestli zajedu čisté jízdy a jak pojedou ostatní. Bude záležet na tom, co všichni předvedeme," uvedl brzy dvacetiletý rodák z Brna.

O čtverném skoku rozhodnou trenéři

Březina již ve Vancouveru koketoval s myšlenkou zařadit do své volné jízdy premiérově čtverný skok. Nakonec se k tomu ale nerozhodl, trenéři byli proti. "Jestli teď zařadíme čtveráka, se uvidí. Platí to, co jsem říkal už dříve. To, co mi řekne trenér, to pro mě platí. Oni budou sledovat celý závod od začátku a rozhodnutí bude na nich," uvedl svěřenec Petra Starce a Karla Fajfra, na jehož kariéru dohlíží i olympijský medailista Karol Divín.

Úřadující juniorský vicemistr světa se na mistrovství světa představí po odstoupení Tomáše Vernera poprvé mezi seniory jako oficiální česká jednička. To však Březina neřeší. "Když nad tím člověk začne přemýšlet, tak ho to svazuje. Nemohu nad tím přemýšlet tak, že musím něco dokázat, protože jsem česká jednička. Chci předvést to, co v sezóně. Pak se může říci, že jsem tam jel jako česká jednička a že se to povedlo," podotkl Březina.

Na jeho výsledku v Turíně bude záviset i účast českých krasobruslařů na příštím mistrovství světa. Aby se za rok na vrcholné akci sezóny mohli představit dva muži, musí být Březina podle všeho do desátého místa. "Doufám, že se do ní dostanu a dvě místa i pro příští rok udržíme," věřil Březina.

Reklama