Hlavní obsah

Ve Velké národní steeplechase se v sobotu poběží o nejvyšší dotaci

LIVERPOOL

Čtyřicítka koní se v sobotu postaví v Liverpoolu na start Velké národní steeplechase, nejslavnějšího překážkového dostihu světa, který se poprvé běžel v roce 1839. Jezdci budou soupeřit o podíly z dotace 925 000 liber (asi 27 miliónů korun), nejvyšší sumy, jaká kdy byla na Britských ostrovech v překážkovém dostihu rozdělena.

Foto: REUTERS/Phil Noble

Silver Birch (vlevo) s žokejem Robbiem Powerem při Velké národní.

Článek

Na startu nechybí dvojice posledních vítězů a oba patří k favoritům i letos. Předloni vítězný a loni druhý Comply Or Die i loňský vítěz Mon Mone jsou aktuálně v solidní formě, ovšem jako hlavní favorit se jeví Big Fella Thanks. Ten loni skončil šestý, ovšem letos ponese v dostihu poměrně výhodnou váhu a trenér Paul Nicholls, který dosud marně čeká na úspěch ve Velké, je optimistou. Dostihu se letos zúčastní pouze koně z Británie a Irska.

Jedinými československými účastníky, které pamatuje nedávná historie Velké národní, jsou dva koně Václava Chaloupky - Essex (1986) a Fráze (1991). Dostihu se v roce 1987 zúčastnil také Valencio, v Česku chystaný Františkem Holčákem, v historických listinách účastníků Velké národní ale vedený jako svěřenec britského trenéra Wise.

V současné době se čeští koně do slavného liverpoolského dostihu prakticky nemohou dostat, protože čtyřicítka účastníků je nasazována na základě hodnocení britského handicapu a z jeho pohledu nepředstavují ani nejlepší čeští koně odpovídající kvalitu.

"Pro účast v Liverpoolu bychom museli s koněm strávit zimu v Anglii a získat tam dobré výsledky jinde," vysvětlil fenomén Velké pardubické, trenér Josef Váňa. "Jinak se na start v Liverpoolu nikdo od nás dostat nemůže."

V Liverpoolu se sice v sobotu poběží o rekordní dotaci, i ta je však zanedbatelnou částkou ve srovnání s očekávaným sázkovým obratem, který by v Británii měl přesáhnout 80 milionů liber (2,3 miliardy korun). Velká národní steeplechase se tak každoročně stává největší jednorázovou sázkařskou akcí sezóny.

Reklama