Hlavní obsah

Sáblíkové to běhá, Novák na kole nestačí

Krátký oddech a znovu ostrý trénink. Dvojnásobná rychlobruslařská olympijská vítězka z Vancouveru Martina Sáblíková už se vrhla do letní přípravy, kterou si opět zpestří několika závody na kole i na kolečkových bruslích. Jen z plánů na cyklistický úspěch na příští letní olympiádě její kouč Petr Novák slevil.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Rychlobruslařka Martina Sáblíková (vlevo) se podepisuje svým fanouškům. Vedle ní sedí její trenér Petr Novák.

Článek

„Teď nejsem takový fanatik, navíc na dráze z programu vypadla stíhačka, na kterou jsme se chtěli připravovat. Ve hře je ale pořád časovka a závody na horských kolech, i když tam je ta nominace složitější,“ přemítá trenér. Zatím na kole ale jezdí více on. „Martina už začala trénovat a má fantastickou formu. Běhá tempem čtyři minuty na kilometr, já ji naháním na kole a sám toho mám dost,“ vykládá Novák.

Sáblíkové krátká pauza po náročné zimě postačila. „Zašla jsem si dvakrát do kina, pořádně se najedla a čtrnáct dnů žila jako normální člověk. Už jsem se do přípravy zase těšila,“ přiznává tréninkový nezmar.

Za pár let by mohla být její skupina podstatně širší než nyní. „Od olympiády se mi hlásily stovky potenciálních závodníků nebo jejich rodičů. Proto jsme založili oddíl v Chrudimi, což by mohla být jakási farma našeho týmu. Můžeme absolvovat společnou letní přípravu, ale víc jim stejně nabídnout nemůžu, dokud není hala,“ připomíná Novák dlouho se táhnoucí jednání. „Ale ty průtahy jsou v Česku obvyklé,“ neztrácí víru ve výstavbu.

Reklama