Hlavní obsah

VIDEO: Při dostizích v Brně zahynul žokej Kaláb, spadl na něj kůň

BRNO

Po pádu v rovinovém dostihu v Brně-Dvorskách zemřel v neděli na rozsáhlá vnitřní zranění dvaačtyřicetiletý žokej Zdeněk Kaláb. Při neštěstí jej zalehl jeho kůň. Uvedl to v pondělí šéf tamního dostihového areálu Josef Vymazal. Ve Dvorskách se jezdí dostihy od roku 1997, Kaláb se stal první obětí dostihového sportu v tomto jezdeckém areálu.

Článek

Nehoda se stala v rovinovém dostihu tříletých a starších koní na 1900 metrů. Za příznivého počasí se jej účastnilo šest koní. V poslední zatáčce před cílem ujela Kalábovu koni noha. Sesunul se přitom k zemi tak nešťastně, že svého jezdce zalehl.

Kůň pak proběhl cílem s prázdným sedlem. Jezdec zůstal po pádu ležet na zemi. Přivolaní zdravotníci stabilizovali jeho základní životní funkce. Byly mu podány léky a byl napojen na umělou plicní ventilaci. Následoval převoz do Nemocnice U svaté Anny.

"Bohužel byl přivezen s těžkými poraněními, jimž následně podlehl," uvedla Petra Veselá z vedení nemocnice.

Šéf dostihového areálu je nešťastnou událostí otřesen. Kaláb navíc v dostihu sedlal jeho koně. "Byl to zkušený žokej, který měl za sebou četná vítězství. Koní jelo v dostihu málo, takže nevznikla tlačenice. Je to prostě velké neštěstí," uvedl Vymazal.

Reklama