Hlavní obsah

Jsem prase, nemám peníze, byl jsem na drogách. Jsem Mike Tyson

PRAHA

Nikdy nenudí. Vždy vás něco na něm překvapí. Stačí napsat - Mike Tyson. Život bývalého boxerského šampióna je hodně vzrušující kniha. Jedni ji hltají, druzí jí opovrhují. Přesto. Když byl on v ringu, nastalo pozdvižení. Železný Mike byl středem vesmíru. On a jeho pěsti schované v rukavicích. Dnes se ve svých čtyřiačtyřiceti letech snaží být jiným. Muž, který v říjnu navštíví Prahu, poskytl rozhovor pro details.com.

Mike Tyson

Článek

Před dvaceti lety jste patřil k nejznámějším lidem na světě. Co plánujete do budoucnosti? První etapa byla jen spousta sobectví. Hromada darů pro sebe a lidi, ale z velké části si to nezasloužili. Teď mám plán být nesobecký a starat se o lidi, kteří jsou hodní, protože já si myslím, že jsem prase. Mám neskutečnou schopnost se podívat do zrcadla a říci: toto je prase, jsi zas... kus ho....

Není to bolestivé? Ne, je to objektivní, cítím se špinavý. Lidé mě chtějí obejmout, dotknout se mě, ale já cítím: dejte ze mě ty proklatý ruce pryč. Cítím jejich energii, to je ubíjející.

Jaká je vaše současná finanční situace? Nevím, ale myslím, že je všechno v pořádku. Bydlím v pěkném domě v exkluzivní lokalitě, ale to jsou všechno zanedbatelné věci. Můj život je prostě jiný. Vrátil jsem se zpátky do Bronsville se svým televizním štábem, dělali díl o mých poštovních holubech z dětství. Všude kamery, budovy, které neměly žádnou cenu, vypadají jako za milión. Přemýšlel jsem, že můj život musela být lež. Tam nebylo nic z mého dětství. Objevila se tam bílá žena, a já si pomyslel: Wow. Když jsem byl dítě, byla by okradena, znásilněna a ponechána smrti. Divný scénář, chtělo se mi prostě brečet.

Evander Holyfield (vlevo) a Mike Tyson ve společnosti moderátorky Oprah Winfreyové foto: ČTK/AP

Neměníte jen chování, ale také stravování. Stal se z vás vegan, že?

Už je to osm měsíců. Nebudete věřit, ale mám hodně energie. Nevím, jak dlouho to může trvat, ale je to jako výbuch energie. Je to velmi silné.

Takže už nikdy neochutnáte čokoládu? Možná ano, ale je to sakra extrémní.

Ani Baby Ruth? Ty vole, ta je nejlepší. Čokoláda a arašídy. Ne. Například poté, co jsem snědl kousek masa, tak jsem se probudil divoký. Byla to bolest, byl jsem zvracet.

Jednou jste řekl, že se cítíte nahý, co jste tím myslel? Můj život byl jako tornádo, ku... hurikán. Jako bych byl nahé tornádo, které projde městem, a zůstanou po něm samé trosky. Pak je ráno, ty jsi střízlivý a divíš se, co se stalo.

Zvažoval jste někdy léčbu? Myslím, že jsem byl nejvíce léčeným boxerem v historii. Kdybych se šel léčit, jen bych kouřil jointy. Je to trauma, s kterým se srovnávám, to je moje zavržené ego.

Mike Tyson zavítá do Prahy.foto: Reuters/Jean-Paul Pelissier

Vaši soupeři, když se s vámi setkali v ringu a podívali se vám do očí, tak dostali strach, bylo v tom nějaké čarodějnictví? O tom není pochyb. Zastrašování je umění války, a je to naprosto důvěryhodné. Je povoleno, tak se musí použít.

A co zápas s Holyfieldem, kterému jste ukousl kus ucha? Chlape, to už jsem se o box nezajímal. Chtěl jsem ho jen zmrzačit, ale mýlil jsem se. To nebylo o boxu.

Proč jste ho kousl? Nepřemýšlel jsem. Netrénoval jsem. Byl jsem na drogách, myslel jsem, že jsem Bůh. Měl jsem být doma s rodinou a dětmi.

Poté co jste opustil vězení, cítil jste se volný? Nikdy. Opravdu ani do dnešního dne. Pořád nejsem volný. Nemám peníze, nejsem okouzlující muž. Mám přátelé, kteří mají peníze, takže to vypadá, že mám peníze, ale nemám. Moje žena se mnou žila na místech, kde bych se ani nevys... Na některých místech, kde jsem já a moje žena spali, tak bych nebyl ani prostitut.

Nevracíte se k extrémům? To jsem já. Dobrák nebo lotr. (smích)

Takhle chcete odejít i do hrobu? Doufám, že půjdu do hrobu s úctou.

Reklama