Hlavní obsah

Úžasný obrat souboje s Ruskem zaručil stolním tenistům medaili

OSTRAVA

Medailová odměna za úžasný obrat. Čeští stolní tenisté na mistrovství Evropy v Ostravě porazili ve čtvrtfinále týmové soutěže Rusko 3:2, přestože úvodní dva zápasy prohráli. V úterý si zahrají od 16 h o postup do finále s Bělorusy, kteří porazili Rakušany 3:2. Kdo z diváků přijde do ČEZ Areny s českou vlajkou, bude mít vstup zdarma.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Český stolní tenista Dmitrij Prokopcov se raduje z vítězství nad Rusem Smirnovem na ME v Ostravě.

Článek

Už samotná česká účast v semifinále znamená, že po pěti letech se mužská reprezentace dočká cenného kovu z evropského šampionátu. Radost měli hráči nelíčenou. „Povedla se skvělá věc, opravdu nádherně jsme se o tu medaili rvali. Někdy ve mně byla malá dušička, ale já těm klukům věřil,“ radoval se ochraptělý trenér Tomáš Demek.

Pamětníkem bronzu z ME 2005 v Aarhusu je ze současné sestavy pouze Petr Korbel. „Věřil jsem, že máme velmi vyrovnaný mančaft a když to sedne, jsme schopni Rusy porazit. Nezačalo to sice dobře, ale ani po dvou prohraných zápasech jsme neměli hlavu dole. A to, jak Pepa Šimončík vyřídil Kuzmina, nás hodně nakoplo. Skvělí byli i fanoušci, hnali nás za tím,“ radoval se 39letý nestor českého pingpongu.

Dmitrij Prokopcov a Josef Šimončík zase byli u toho, když nás Rusové na domácích stolech v Moskvě vyřadili v osmifinále letošního MS družstev. „Měli jsme jim tedy co oplácet. Nejdřív sice zaskočili oni nás, pak jsme jim to ale všechno vrátili i s úroky,“ tvrdil Šimončík.

Úvodní duel Korbel prohrál

Dramatická, přes dvě hodiny trvající, čtvrtfinálová bitva nezačala pro české mužstvo vůbec dobře. Korbel se nebyl schopen chytit proti Skačkovovi, 192 centimetrů měřící Rus těžil z velkého rozsahu paží a hrál i těžké údery s velikou razancí.

Ke druhému souboji nastoupil Prokopcov proti Smirnovovi, jenž ho hodně trápil podáním s opačnou rotací. „Bylo to hodně o kvalitě mého příjmu. Sice se mi povedlo 15:13 vydřít druhý set, jenže v ostatních měl lepší koncovku ruský soupeř,“ přiznával hráč s ukrajinskými kořeny, jenž dlouho čekal na české občanství. Jeho veliké chvíle v boji o medaili ale měly teprve přijít.

Prapor pozvedl Šimončík

Český prapor pozvednul Josef Šimončík, přestože je na kontinentálním žebříčku o 32 příček níž než jeho pondělní soupeř Kuzmin. Doslova na něj však vletěl, vnutil mu vlastní styl hry a než se Rus stačil vzpamatovat, prohrával první dva sety a Šimončík v obrovské euforii dotáhl zápas rychle k vítězné tečce. „Šel jsem za stůl s tím, že nic ještě není ztraceno. Ten skvělý úvod prvního setu, kdy jsem vedl 8:0, mi hrozně dodal sebevědomí. Povedlo se mi zahrát několik těžkých míčků a skvělí byli i diváci. Atmosféra tady pak byla snad ještě lepší než při hokeji,“ vykládal po jednom z nejlepších utkání kariéry 56. hráč evropského pořadí.

Naději potom přiživil Korbel, jenž účinným herním stylem eliminoval nebezpečí Smirnovova servisu a osmý hráč Evropy nevěděl, co na českého lišáka hrát. Jeho sebedůvěra ležela pod stolem. Najednou bylo všechno jinak, s diváky v zádech šli reprezentanti za velkým úspěchem. Prokopcov měl v poslední dvouhře víc sil i výraznější úderovou jistotu než mladý Skačkov.

Soutěž družstev na ME ve stolním tenisu
Muži – čtvrtfinále: Česko–Rusko 3:2 (Korbel–Skačkov 0:3, Prokopcov–Smirnov 1:3, Šimončík–Kuzmin 3:0, Korbel–Smirnov 3:0, Prokopcov–Skačkov 3:0), Francie–Chorvatsko 3:1, Německo–Švédsko 3:0, Bělorusko–Rakousko 3:2.
Ženy – čtvrtfinále: Nizozemsko–Španělsko 3:0, Turecko–Bělorusko 2:3, Německo–Rumunsko 2:3, Maďarsko–Polsko 2:3. V semifinále se utkají Nizozemsko–Bělorusko a Rumunsko–Polsko
Ženy - o 9.-16. místo: Česko–Lucembursko 3:2 (Štrbíková–Ni Sia Lien 0:3, Vacenovská–De Nutteová 3:0, Hadačová–Gonderingerová 3:0, Vacenovská–Ni Sia Lien 0:3, Štrbíková–De Nutteová 3:2), příštími soupeřkami českých žen budou v úterý od 10 h Chorvatky.

Reklama