Hlavní obsah

Koněm roku se stal Shamalgan, i když ani jednou nevyhrál

LIBĚCHOV

Vítězem ankety o Koně roku byl v sobotu v Liběchově vyhlášen Shamalgan, svěřenec mimoňského trenéra Arslangireje Šavujeva. Ten letos doběhl na třetím místě ve francouzské Velké jarní ceně a českému dostihovému sportu tak zajistil historický úspěch.

Článek

Shamalgan sice v sezoně ani jednou nezvítězil, díky předním umístěním ve velkých francouzských dostizích v konkurenci evropské špičky ale vydělal více než čtyři miliony korun a v tomto ohledu je suverénně nejlepším českým koněm. Druhé místo v anketě internetového serveru časopisu Paddock Revue získal překážkář Royal Mougins, třetí skončil vítěz Velké pardubické Tiumen.

"Shamalgan byl v minulých týdnech nabízen na dražbě ve Francii, protože jeho majitel Ardak Amirkulov měl určité finanční problémy. Nakonec ale nebyl za požadovanou cenu prodán, a tak se vrátil k nám do Mimoně," konstatoval trenér Šavujev. "Podle dohody s majitelem je pravděpodobné, že nyní zůstane v tréninku u nás a pokusíme se s ním příští rok navázat na úspěchy z letošního roku."

V Liběchově také vstoupili noví členové do dostihové Síně slávy. V historické kategorii koně (za výkony do roku 2000) získal ocenění hrdina Velké pardubické Železník, za výkony od roku 2000 pak nejúspěšnější český rovinový kůň v historii Darsalam.

V kategorii lidských osobností se prvním členem Síně slávy v historické kategorii stal Karel Havelka, mezi současnými osobnostmi suverénně vyhrál Josef Váňa. Motivací pro české chovatele je cena pro Chovnou klisnu roku, jíž se letos stala Vinnyca, matka vítězky Jarní ceny klisen Vinnah.

Ceny byly předány i za trenérský šampionát Maentiva Cup. Vítězství v něm získal syn prezidenta Jockey Clubu ČR Václav Luka před obhájcem prvenství Filipem Neubergem, jenž letos získal triumf v Českém derby, a Jaroslavem Drlíkem.

Reklama