Hlavní obsah

Nejlepší orientační běžkyní České republiky je poprvé Juřeníková

TURNOV

Nejlepší orientační běžkyní České republiky za letošní rok se stala Eva Juřeníková, která anketu vyhrála poprvé. Dvaatřicetiletá závodnice švédského klubu Domnarvets GoIF sesadila z pomyslného trůnu Danu Brožkovou, která ovládla pět z posledních sedmi ročníků. Letos jí k prvenství nestačila ani stříbrná medaile z mistrovství Evropy.

Článek

"Trochu mě to samozřejmě mrzí, ale Evě to přeji, hodně se zlepšila. V mém případě jsou lidé zmlsaní dvěma tituly mistryně světa, a to jsem letos nepřekonala," řekla Brožková.

Po druhém místě na květnovém ME jičínské závodnici už tolik nevyšel světový šampionát. Na něm skončila Brožková v srpnu nejlépe devátá, zatímco Juřeníková dosáhla šestým místem nejlepšího výsledku v kariéře.

"Vůbec jsem nečekala, že bych mohla vyhrát. Dana má medaili z mistrovství Evropy, myslela jsem si proto, že anketu vyhraje ona," uvedla Juřeníková. "Ale je pravda, že letos to byla nejlepší sezona mé kariéry," dodala rodačka z Ostravy, která již více než deset let žije ve Švédsku.

Třetí pozici v anketě obsadil nejlepší muž Jan Procházka z Pragy, hlavně díky patnáctému místu ve sprintu a šestnácté příčce z klasické trati na mistrovství světa v Trondheimu.

Anketa Nejlepší orientační sportovec roku
Orientační běh: 1. Juřeníková (Domnarvets GoIF/Švéd.) 74 b., 2. D. Brožková (Sportcentrum Jičín) 71, 3. Procházka (SK Praga) 35.
Junior roku: 1. Kubát (OK 99 Hradec Králové).
Lyžařský orientační běh: 1. Randáková (Spartak Vrchlabí).
Orientační závody na horských kolech: 1. Hradil (SKOB Zlín).

Reklama