Hlavní obsah

Badmintonista Koukal po chemoterapii bojuje s brněním nohou

BRNO

Po léčbě onkologického onemocnění se nejlepší současný český badmintonista Petr Koukal zatím nedostal do své optimální pohody a výkonnosti. Před dvěma měsíci sice získal v Přerově svůj pátý individuální mistrovský titul, jenže od té doby se na něj opět lepí smůla. Tělo oslabené chemoterapií je oslabené a ztratilo imunitu. Koukal měsíc léčil chřipku, odpočíval a netrénoval.

Foto: Stanislav Peška, ČTK

Badmintonista Petr Koukal

Článek

"Proto příprava neodpovídá mým představám. I když jsem byl stoprocentně naladěný na mistrovství republiky, tak se stále necítím dobře," posteskl si Koukal na dnešní tiskové konferenci badmintonistů Jehnic, kterým chce o víkendu pomoci obhájit loňský titul.

Koukala navíc už půldruhého měsíce trápí nepřetržité brnění nohou. "Je jedním z vedlejších účinků chemoterapie," uvedl nejlepší český hráč. Své současné potíže přirovnal k pocitu zimy v botách nebo v lyžácích. Zkouší léčbu akupunkturou, hrál s třemi páry ponožek. Nepomohly ani vložky do bot.

"Na kurtu mě brnění nohou indisponuje. Chybí mi cit při odrazu. Doufal jsem, že potíž nebude dlouhého trvání a přestane. Po posledních vyšetřeních a konzultacích s lékaři to ale vypadá, že brnění může trvat hodně dlouho," řekl Koukal.

Dobu regenerace odborníci odhadují na dva roky. "Není to vzhledem k olympiádě v Londýně z mého pohledu ideální doba. Na druhé straně mně po odvysílání televizní Třinácté komnaty psali někteří lidé, že mají stejné problémy ještě čtrnáct let po chemoterapii a otékají jim ruce i nohy. Takže pokud se problém odstraní za dva roky, tak to bude dobré. Ale budu hledat cesty, abych se brnění zbavil co nejdříve," vysvětlil Koukal, jenž už své myšlenky upíná k olympijské kvalifikaci.

Kvalifikační klíč bude stejný jako před čtyřmi lety před hrami v Pekingu. Do Londýna postoupí 48 hráčů z redukovaného žebříčku se započítáním deseti nejlepších výsledků od letošního května do konce dubna příštího roku. Koukal má v plánu startovat na 26 turnajích.

"Doufám, že se mi podaří získat potřebný počet bodů. Současně si musím hlídat záda, abych splnil také další kritérium a udržel si pozici jedničky na českém žebříčku," nastínil badmintonista.

Neskrývá ale zároveň obavy, jak se na jeho hře projeví nedávná měsíční přestávka i náročné cestování. Za poslední půlrok Koukal příliš necestoval, před nemocí byl zvyklý měnit často kontinenty i časová pásma.

V květnu Koukal začne hrát turnaje v Evropě a následně se přesune do Číny na mistrovství světa družstev. Potom chce přes Rusko vyrazit do Kanady a Ameriky. "Moje tělo není ještě v úplné pohodě. Časové přesuny budou hodně náročné a mohly by mít špatný vliv," připustil badmintonista.

Na druhé straně se na kvalifikační turnaje těší. "Pamatuji si na toto období. V olympijské kvalifikaci byla moje motivace najednou vyšší a také zápasy měly mnohem větší kvalitu a jiný rytmus. Napětí vyzařovalo i ze soupeřů," připomněl si čtyři roky staré události.

V přípravě plánuje Koukal i tréninkové kempy v zahraničí. Na rozdíl od minulosti ale nebudou dlouhodobé. Po mistrovství světa chce zůstat v Číně ještě dalších osm dnů. A před srpnovým mistrovstvím světa jednotlivců, které bude v Londýně pro pořadatele předolympijskou prověrkou, by rád strávil až dvanáct dnů v Anglii.

"Pokud mi to bude umožněno. Jinak se pokusím najít si jiné místo k přípravě v Evropě. V ideálním případě bych angažoval zahraničního trenéra pro mou přípravu v Praze," dodal Koukal.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.