Hlavní obsah

Ánanda vyzve k boji o šachový titul Izraelec Gelfand

KAZAŇ

Právo vyzvat indického šachistu Višvánáthána Ánanda k zápasu o titul mistra světa si vybojoval Izraelec Boris Gelfand, který vyhrál turnaj kandidátů v Kazani. Dvaačtyřicetiletý velmistr porazil ve finále Rusa Alexandra Griščuka.

Článek

Finálový souboj rozhodla závěrečná šestá partie, v níž Griščuk po 35 tazích kapituloval. Předchozích pět finálových partií skončilo remízou. Dvaačtyřicetiletý Gelfand dnešní výhrou odmítl možnost, že by zápas pokračoval tie-breakem.

Nejstarší účastník osmičlenného turnaje vstupoval do soutěže jako jeden z outsiderů, ale nakonec si zajistil poprvé v kariéře šanci bojovat o světový titul. S Ánandem by se měl Gelfand utkat začátkem příštího roku, podle ruských médií se bude hrát v Londýně.

Turnaje v Kazani se nezúčastnil Nor Magnus Carlsen, který je ve světovém žebříčku druhý za Ánandem. Účast odmítl s odůvodněním, že nesouhlasí se zdlouhavým a několikrát měněným systémem světového šampionátu, který považuje za nespravedlivý.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.