Hlavní obsah

VIDEO: Gladiátor trénuje i děti, bojové sporty nejsou krvelačná jatka, říká Hamršmíd

PRAHA

Najde se sorta, která tyto sporty nemusí, opovrhují jimi. Jinde po ultimátních zápasech šílí. V Americe chodí na galavečery i desítky tisíc lidí, v Kanadě v popularitě na nejlepšího bojovníka MMA nestačí ani hokejová ikona Sidney Crosby. V česku patří mezi elitu Michal Hamršmíd. Vypracoval se mezi nejlepší evropskou desítku, dosáhl i na kontrakt v zámoří. Tetováním počmáraný chlap trénuje i hokejové děti. A baví ho to.

Foto: www.michalhamrsmid.cz

Michal Hamršmíd při zápase (vpravo).

Článek

Je těžké se přeorientovat od vašeho profesionálního tréninku na cvičení s dětmi? Všechno začíná od dětí, ale trénovat děti je těžší než dospělé. Ti dokáží věci provést, mají koncentraci, ale dítěti musíte ukázat cestu, vše pro něj musí být formou hry. Snažím se jim vysvětlit, že jim to může v budoucnosti pomoci.

Je obtížné být trenérem - učitelem? Dnešní děti skoro neumí kotrmelec, chybí jim obratnost, to je náplň tréninků. Baví mě to, tady člověk vidí zlepšení více než u dospělých, malí se učí rychleji. I když nezůstanou třeba u sportu, tak poznají cestu, budou umět třeba spadnout. Byl jsem překvapený, že mladší sportovci nejsou schopni přeskočit překážku, udělat kotrmelec, neví jak spadnout, neví, jak se se k tomu postavit. Přeskočit překážku a hned udělat kotrmelec je problém, jde o hodně pohybů najednou, což by mělo být už od dětství automatické. My jsme jako děti lezli po stromech, za barákem se mydlili.

Michal Hamršmíd při zápase v kleci (vlevo).foto: www.michalhamrsmid.cz

Obratnost a fyzičku jste pomáhal zlepšovat i hokejistům Sparty, jak jste se k nim dostal? Stále jsem ještě závodník, zápasím, ale trénuji se známými, dělám třeba Romana Červenku. Na Spartě se změnilo vedení, tak mě oslovil Ríša Žemlička, jestli bych nešel na zkoušku. Nakonec jsem tam zůstal na celou dobu kondiční přípravy. I když to už skončilo, několik hráčů ke mně chodí.

Koukají lidé na bojové sporty jinak než před lety? Když si vezmu deset let zpátky, tak bojové sporty tady byly prezentované jako krvelačná jatka. Třeba v Americe je MMA druhý nejpopulárnější sport, pravidla tam vytvořila nevadská atletická komise. My jsme braní v Americe jako atleti. V Kanadě třikrát po sobě vyhrál sportovce roku v hlasování fanoušků Georg St-Pierre, až za ním skončil Sidney Crosby. St-Pierre tady nikomu nic neřekne. Po americkém fotbalu je MMA druhým nejpopulárnějším sportem. Tam jsou turnaje na baseballových hřištích, kam přijde i šedesát tisíc lidí, to je paráda. Postupně se to dostává i do Evropy - do Anglie, Skandinávie nebo Ruska. A do Japonska.

A co Česko? Pomalu to přichází do povědomí širší veřejnosti, to jsem si vždycky přál. Velký turnaj bude v Praze například 3. prosince. Pořádáme večery asi pět let, lidé si hledají cestu a obliba stoupá. Dříve chodila uzavřená skupina lidí, dnes přijdou i laikové, které tam vzali kamarádi. Ten se třeba netěšil, ale pak viděl, že tam nebyla krev, zákeřnost. Lidi mají rádi gladiátorské hry. Dva bojovníci se nejdou mydlit, oni jdou dokázat, že jejich technika je lepší. Po zápase si v kleci povídají, je to sport jako každý jiný.

Michal Hamršmíd při tréninku dětí v hokejové škole.foto: www.hokejovetreninky.cz

K čemu byste přirovnal boje v kleci? Fyzicky to je hrozně náročné, srovnal bych to s atletickým desetibojem. Člověk musí umět bouchnout, kopnout, mít obranu, dostat protivníka na zem, nasadit páku, vydržet se prát, musí mít maximální sílu, aby soupeře odhodil, ale musí mít také vytrvalost. Někteří fotbalisté a hokejisté, když si vyzkoušejí trénink, tak říkají, že jsou rádi, že zůstávají u toho svého (úsměv). Ale když s námi absolvují trénink, tak vidí, že jim to pomohlo. I v Americe hodně hokejistů vyhledává tyto trenéry. Trénink je potom komplexní, tělo musí být jako monolit. Dnes to není jen o hokejce, balónu. Sport se zrychlil, člověk musí mít i sílu. Před dvaceti lety byl váhový průměr hokejisty třiasedmdesát kilo, dnes je devadesát.

Ale jsou tací, kteří tento sport přesto nemají rádi... Laik si řekne, že jde o zákeřný sport, ale to není pravda. Tady jsou daná pravidla. Jdou proti sobě dva ve stejné váhové kategorii, mají podobnou výkonnost. V jakémkoli sportu, když se chcete dostat na vrchol, tak to je tvrdý, příprava bolí.

Někdy se zápasy pořádají i v ringu, jak na tohle koukáte? MMA do ringu nepatří, lidé z něho padají. Klec má lepší atmosféru, navíc to jinak vypadá. V ringu, když je zápasník mimo, tak se duel přeruší, ztrácí náboj.

Získal jste ocenění gladiátora desetiletí České republiky, jste mistr světa, několikanásobný mistr republiky MMA. Co bude dál? Jsem se svojí kariérou spokojený, dokázal jsem maximum v daných podmínkách. Nyní koukám už dopředu, člověk má také jiné priority. Chtěl bych ještě něco dokázat, ale když se to nepodaří, tak mohu odejít se ctí.

MMA
Mixed Martial Arts, známé také jako ultimátní zápasy, jsou plnokontaktním bojovým sportem, kde se bojuje jak ve stoje, tak na zemi. MMA je nejbrutálnější forma zápasu. Kombinuje v sobě thai box, karate, judo, brazilské jiu jitsu aj.

Reklama

Související témata: