Hlavní obsah

Sportovní dvojice na MS vyhráli ruští debutanti, Češi získali ZOH

Aktualizováno

Světový titul v kategorii sportovních dvojic překvapivě získali ruští debutanti na velké světové akci Anastasia Mišinová a Alexandr Galljamov. Nejlepší volnou jízdou dnešního večera ve Stockholmu se posunuli ke zlatu ze třetího místa po krátkém programu. Úspěšnou společnou premiéru absolvovali i čeští krasobruslaři Jelizaveta Žuková a Martin Bidař, kteří patnáctým místem zajistili Česku účastnické místo na zimních olympijských hrách 2022 v Pekingu.

Foto: Meissner Martin, ČTK

Anastasia Mišinová a Alexandr Galljamov předvedli parádní výkon

Článek

Sedmnáctiletá Žuková a o pět let starší Bidař se ani ve volné jízdě nevyhnuli pádu, tentokrát partnerka neustála sólový trojitý salchow. Pak zařadili jen dvojitý odhozený rittberger a udělali drobné chyby v dalších prvcích.

V závěru Bidařovi docházely síly, jak naznačil gestem při čekání na známky. "V noci jsem nespal a přes den mi to nešlo. Naspal jsem nějakých pět šest hodin. Měli jsme trénink ráno a včera jsme končili pozdě večer, špatně jsem to naplánoval. Jsme rádi, že jsme dojeli tak, jak jsme dojeli. Chyby tam byly, ale tak to na závodech bývá," řekl Bidař.

Foto: Pontus Lundahl, ČTK/AP

Anastasia Mišinová a Alexandr Galljamov předvedli parádní výkon

Se Žukovou získali za dnešní volnou jízdu 102,99 bodu a ve srovnání s krátkým programem si o jedno místo polepšili. To bylo klíčové, protože to byla po přepočtech poslední postupová pozice. Před šestnácté Gruzínce se Češi dostali o 56 setin bodu.

Systém rozdělování olympijských kvót je tak složitý, že při on-line setkání s novináři ještě čeští reprezentanti nevěděli, že mají jistotu. "Tak to se mi chce brečet. Je to super," poznamenal Bidař, který v roce 2018 závodil na ZOH v Pchjongčchangu s Annou Duškovou.

Famózní volnou jízdu předvedli juniorští mistři světa z roku 2019 Mišinová a Galljamov. V první polovině ukázali mimořádné skokanské dovednosti. Zvládli v párové disciplíně nevídanou kombinaci dvou trojitých salchowů předělených eulerem a trojitý toeloop skočili bez přípravy z kroků jako sólisté.

Ve druhé polovině programu jim hrála píseň We are the champions skupiny Queen. Až další vývoj ukázal, jak příznačné to bylo, protože dvě nejlepší dvojice měly ještě volnou jízdu před sebou. Čínští obhájci titulu Suej Wen-ťin a Chan Cchung doplatili na nejistotu při sólových skocích a propadli se těsně za Rusy.

Vedoucí pozici po krátkém programu pak neudrželi úřadující mistři Evropy Alexandra Bojkovová a Dmitrij Kozlovskij. Po řadě chyb včetně partnerčina pádu při trojitém toeloopu měli až čtvrtou volnou jízdu, ale uhájili bronz před zkušenějšími krajany Jevgenijí Tarasovovou a Vladimirem Morozovem.

Vítězní Rusové si nemohli poslechnout na stupních vítězů hymnu, protože ruské státní symboly jsou na šampionátech kvůli trestu za doping zakázané. Krasobruslaři závodí pod hlavičkou národní federace.

Sportovní dvojice - konečné pořadí:
1. Mišinová, Galljamov (Rus.) 227,59
2. Suej Wen-ťing, Chan Cchung (Čína) 225,71
3. Bojkovová, Kozlovskij 217,63
4. Tarasovová, Morozov (všichni Rus.) 212,76
5. Čcheng Pcheng, Jang Ťin (Čína) 201,18
6. Mooreová-Towersová, Marinaro (Kan.) 195,29
...15. Žuková, Bidař (ČR) 157,29.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.