Hlavní obsah

Na jaro trénují už téměř všichni

PRAHA

Dalších sedm fotbalových klubů vstoupilo do přípravy na jarní část ligy, a také u řady z nich dochází k velkým změnám v hráčském kádru. Nejrazantněji čistí během zimy soupisku v Příbrami, zajímavý je však i odchod slávisty Tomáše Kuchaře do ruské Jaroslavle, nadějný sparťan Radek Hochmeister zamířil na hostování do Jablonce.

Foto: Archiv

Slávisté budou bojovat nejen v lize, ale i v jarní časti poháru UEFA.

Článek

Řada mladých, neokoukaných hráčů se do ligy tlačí, některé známé tváře z ní ale naopak mizí. Českobudějovický Karel Vácha se vydá na své druhé zahraniční angažmá, tentokrát do slovenské Petržalky; jeho spoluhráči Stanislav Marek a Jiří Povišer jsou zatím bez klubové příslušnosti, podobně jako příbramští matadoři Daniel Šmejkal, Radek Krejčík, Oldřich Pařízek či brněnský Zdeněk Valnoha.

Ovšem fanoušci se budou muset začít učit skloňovat jiná, možná i cizokrajná jména. Podzimní slávistický vicemistr zatím vedle Kuchaře sice postrádá Brazilce Adauta, ale nikoli prý proto, že by se Jihoameričan už nechtěl vrátit. Trenér Miroslav Beránek mu totiž povolil pozdější návrat, až 7. ledna, a navíc slíbil, že mu do týmu přivede krajana, aby si lépe zvykl. "Stejně kvalitního, jako je on," prozradil zatím kouč a do přípravy vzal i mladíky Václava Kotrbu a Jakuba Hottka z vlastní líhně. Hned po srazu se slávisté vydali na soustředění nedaleko Jičína.

Velký třesk v Příbrami

Doslova hráčský třesk zažila kabina Marily Příbram. Vedle zkušených fotbalistů dali vale středočeskému klubu také Vítězslav Tuma s Tomášem Randou, které si odvedla Olomouc, Lukáš Jarolím zase vyslyšel volání francouzského angažmá v Sedanu.

Ale trenér Jozef Chovanec chce kádr omladit, a tak vrátil do týmu tři hráče z rezervy (Václav Janů, Jiří Birhanzl, Petr Jendruščák), vyzkouší Mrkvičku z Prachatic a Hanzlíka ze Strakonic. A jako hotové hráče si vyhlédl xaverovské Víta Turtenwalda a Matěje Krajčíka či bývalého letenského svěřence Vlastimila Svobodu, který podzim strávil v Plzni. Příbramští sázejí na osvědčený model z minulých let: kondici budou nabírat doma a v závěru ledna vyrazí na Kypr.

Žižkov s novým asistentem

Ideální podmínky najde ve svém areálu také Chmel Blšany, který pro zpestření vyrazí na týdenní pobyty do Nymburka a Nového Boru. Pod chmelnicemi letos velké změny nebyly a jediným možným odchodem bude David Sourada, který poletí na testy do Ruska. Trenér Günter Bittengel naopak vyzkouší mladíky Zámečka z Viktorie Plzeň a Psohlavce z Rakovníka.

Žižkovští si nemuseli s posilami lámat hlavu. Uzdravili se jim totiž slovenský útočník Tomáš Oravec, který si od květnové operace do míče nekopl, a Richard Frank, který nehrál dokonce rok. Trenér Vítězslav Lavička navíc přivítal poprvé i nového asistenta: Jaroslava Šilhavého nahradil Václav Hradecký.

Ne všichni však na dnešní sraz dorazili: Kennedy Chihuri má povolen sobotní přílet, Radek Sionko, Jan Buryán a Martin Chvátal jsou na marodce. Po vstupním týdnu v karlínském areálu čeká Viktorii soustředění v Mariánských Lázních a pak herní příprava v Portugalsku.

Trenér Jablonce je spokojen

Jablonecký kouč Vlastimil Palička si pochvaluje příchod tří posil. O přestupech Zdeňka Šenkeříka z Bohemians a Vladimíra Pokorného z Jablonce bylo jasno už dříve, dnes se rozhodlo o hostování talentovaného Hochmeistera ze Sparty. Původně měl hráč širšího kádru reprezentační jednadvacítky nastoupit do přípravy letenského áčka, ale nakonec se vydal na vyšlapanou cestu, po níž se už dříve vydali jeho spoluhráči, Tomášové Jun a Hübschman. Jablonečtí startují na turnaji na Xaverově, v závěru ledna pak odletí na Kypr.

Z Brna byl do rezervy přeřazen jen Zdeněk Valnoha, zatímco novými tvářemi jsou brankář Tomáš Belic z Trnavy a také kvarteto Tomáš Maša, Miroslav Porecký, Petr Schwarz, Pavel Simr z vlastní líhně. Na soustředění Brněnští odjedou do Luhačovic a také oni míří do Středomoří na Kypr.

Jihočeši sice propustili veterány, ale na jejich místa se už tlačí dravé mládí. Útočník Aleš Matoušek a záložník Petr Bouchal jsou klubovými odchovanci, Martin Lukaštík přišel na zkoušku z Prostějova a Martin Doubek ze Znojma. Také oni vyrazí v pondělí na soustředění nedaleko Lipna, jinak jsou ale fotbalisté z Českých Budějovic spolu s blšanskými hráči ligovou výjimkou: do zahraničí se rozehrávat nepojedou.

Reklama