Hlavní obsah

Hušák vydělával přes 5 miliónů měsíčně. ČSTV na něj schválil žalobu

Nymburk

Valná hromada Českého svazu tělesné výchovy schválila usnesení, na základě kterého má výkonný výbor připravit žalobu o náhradu škody na Aleše Hušáka jako hlavního viníka ztráty Sazky a.s. Na dnešním zasedání v Nymburce předseda ČSTV Miroslav Jansta předložil obsáhlou zprávu o Sazce, v níž mimo jiné odhalil Hušákovy miliónové platy.

Foto: Stanislav Peška, ČTK

Předseda Českého svazu tělesné výchovy Miroslav Jansta (vlevo) a místopředseda podvýboru pro mládež a sport Poslanecké sněmovny Jiří Šlégr (vpravo) na valné hromadě Českého svazu tělesné výchovy (ČSTV), která se konala 28. dubna ve sportovním centru v Nymburce.

Článek

"Viníků ztráty Sazky je více. Patří mezi ně představenstvo i akcionáři, ale jeden nese zákonnou odpovědnost, to je předseda představenstva, generální ředitel pan Hušák," řekl Jansta. "Každý se nějak podílel, ale někdo měl rozhodovací pravomoc a předával informace a to byl ředitel, který záměrně manipuloval s fakty a s čísly," prohlásil.

ČSTV žalobu na Hušáka podat přímo nemůže, pouze ji připraví a předá svým zástupcům v orgánech Sazky a.s. "To je ta mrtvá Sazka bez majetku, budeme iniciovat podání žaloby jejím představenstvem," řekl Jansta.

O jak vysokou náhradu se bude v žalobě jednat, není předem vyčísleno. Nejspíše půjde o více než miliardu korun. "Nám (ČSTV) vznikla škoda na akciích 950 miliónů, ale budou tam další částky, které vznikly společnosti Sazka a.s.," uvedl Jansta. "Když soud poběží normálně, jak by mohl, tak během tří, pěti, šesti let bychom se mohli něčeho dočkat," konstatoval.

Hušáka chce žalovat také Česká obec sokolská, která částku vyčíslila na 400 miliónů. K žalobě se nejspíš přidá i Sdružení sportovních svazů.

"Je tam naprosto konkrétní pochybení a mně se tato forma líbí," řekl k žalobě šéf veslařského svatu Jiří Kejval, který bude v prosinci kandidovat na předsedu Českého olympijského výboru. Doufá, že žaloba má u soudu velké šance. "Myslím, že to je třeba 80 procent. Ale když budeme chtít miliardu, tak se obávám, že pan Hušák takový majetek nemá. Jedná se více o morální zadostiučinění, hodně lidí dodnes nechtělo věřit, že se to dělo," uvedl.

Jansta ve zprávě o Sazce, která má 77 stran, mimo jiné odhalil náklady na Hušákův plat v posledních čtyřech letech v čele loterijní firmy. Ze zprávy vyplývá, že čistá roční mzda a Hušákovy odměny za období 2007 až 2011 činily 274,787.259 milionu korun. Průměrný měsíční příjem v letech 2007 až 2010 dosáhl 5,638 miliónu.

"Chtěl jsem ukázat těm, kteří ho podporovali a dělali za dvacet tisíc, za kolik dělal on," uvedl Jansta. "A to v době, kdy byla Sazka před krachem," dodal.

Jansta komentoval Hušákovo chování, které označil jako "cukr a bič". "Vyhrožoval některým lidem, i ministrům. Vydával na odiv své estébáctví a nikdo neměl odvahu s tím něco dělat. Jinak mu bylo vyhrožováno," řekl šéf ČSTV. "Upravoval a zamlžoval informace, bojkotoval všechny posudky. A když řekl někdo něco kritického, bylo na něj útočeno a byl urážen nohsledy generálního ředitele," prohlásil.

Za pádem Sazky stojí výstavba haly ve Vysočanech. Původní náklady měly činit téměř tři miliardy, ale vzrostly na 21 miliard. "Postavili jsme halu a neměli na to prostředky, což samozřejmě s sebou nese důsledky. Hala je předimenzovaná, drahá na provoz a není funkční pro sport," řekl Jansta.

Valná hromada v přímém přenosu

Valná hromada se poprvé konala v přímém televizním přenosu a za přítomnosti novinářů. Jansta při prezentaci mimo jiné ukázal, jak bývalé vedení Sazky v době splátek za halu rozhazovalo. Výdaje za ošacení, auta, nemovitosti či nákup vinařství, uměleckých děl a třeba modelu budovy Sazky a haly přišly skoro na miliardu.

"Nový vlastník během půl roku seškrtal náklady na provoz skoro o miliardu. Pokud bychom takto fungovali, tak jsme dokázali halu splatit a ještě si něco rozdělili. My jsme ale vyžadovali výtěžek a ten nebyl kde brát a nemáme nic," řekl Jansta.

Loterijní společnost v současnosti provozuje SAZKA sázková kancelář, společný podnik skupin PPF a KKCG.

Reklama